Julian Assange bi otišao u SAD, ali samo pod posebnim uvjetima

Foto:  Hina

OSNIVAČ Wikileaksa, Julian Assange, prekršio je svoje obećanje od prošlog rujna u kojemu je rekao kako će se predati SAD-u kada Chelsea Manning bude pomilovana.


Chelsea Manning je pomilovana prošlog mjeseca, ali se Assange svejedno nije predao. Rekao je kako uvjeti njezina pomilovanja nisu onakvi kakvima se nadao te kako nije u redu da bude puštena tek četiri mjeseca nakon što je pomilovana.

Assange je već godinama u ambasadi Ekvadora u kojoj se skriva otkako je u Švedskoj optužen za silovanje. U strahu je kako bi ga vlada Švedske predala vlastima SAD-a pod optužbama za špijunažu, za koje tvrdi kako su politički motivirane.

Otišao bi u SAD uz zaštitu prava

Kako piše Independent, Assange je u intervjuu za televiziju ITV rekao kako su njegovi odvjetnici u kontaktu s američkim ministarstvom pravosuđa i kako pokušavaju doći do određenog sporazuma:

"Pristupili smo ministarstvu pravosuđa, ali nam još uvijek nisu odgovorili. Loptica je na njihovom terenu. Ako će cijeli problem riješiti moj odlazak u SAD, to je nešto o čemu možemo razgovarati, ako će moja prava biti zaštićena."

Govorio je i o ulozi Wikileaksa u izborima u SAD-u, budući da je Wikileaks objavio na tisuće e-mailova Hillary Clinton. Rekao je kako je Wikileaks objavio samo izvorne riječi demokratske kandidatkinje i njezinog osoblja.

Dodao je kako je odluka na izborima bila na američkom narodu:

"Ako su oni odlučili da preferiraju Trumpa, to je na njima," zaključio je Assange.

Pročitajte više