Tko je za vas Julian Assange: Heroj ili čovjek koji je ugrozio tuđe živote?

Foto: EPA

Za svoje pristaše, Julian Assange je hrabri borac za istinu. Za kritičare, on je čovjek željan publiciteta koji je ugrozio živote objavljujući masu osjetljivih informacija, piše BBC. Suradnici opisuju Assangea kao intenzivnog, poletnog i vrlo inteligentnog čovjeka, koji ima iznimnu sposobnost razbijanja računalnih kodova.

Assange je 2006. osnovao Wikileaks kao stranicu na kojoj objavljuje povjerljive dokumente i slike. U travnju 2010. dospio je na naslovnice diljem svijeta kada je objavio snimku na kojoj se vidi kako američki vojnici ubijaju 18 civila iz helikoptera u Iraku.

Iste godine je pritvoren u Velikoj Britaniji nakon što je Švedska izdala međunarodni uhidbeni nalog zbog optužbi o seksualnom napadu. Assange je tvrdio da je to bio trik kako bi ga konačno izručili SAD-u, gdje bi se suočio s optužbama za špijunažu.

Razvoj interneta mu dao priliku

Počela je pravna saga koja je trajala 14 godina, sve dok nije objavljeno da je 52-godišnji Assange slobodan čovjek. Pušten je uz jamčevinu, a u srijedu bi se na Sjevernomarijanskim otocima trebao izjasniti krivim po jednoj točki optužnice nakon što postigne dogovor s američkim vlastima.

Očekuje se da će odmah biti pušten s obzirom na vrijeme koje je već odslužio u zatvoru u Velikoj Britaniji. Assange općenito nerado govori o svojoj pozadini, ali zahvaljujući medijskom interesu, postoji dosta saznanja o njegovoj prošlosti. 

Rođen je u Townsvilleu u australskoj državi Queensland 1971. Stalno se selio jer su njegovi roditelji vodili putujuće kazalište. Postao je otac s 18 godina, ali se ubrzo suočio s bitkom oko skrbništva. Razvoj interneta dao mu je priliku da iskoristi svoja znanja. 

1995. je zajedno s prijateljem optužen za desetke hakerskih aktivnosti. Iako je skupina hakera bila dovoljno vješta da prati detektive koji su pratili njih, Assange je na kraju uhvaćen i priznao je krivnju. Kažnjen je s nekoliko tisuća australskih dolara, a zatvorsku kaznu je izbjegao obećanjem kako neće ponoviti prijestup. 

Tek 2010. postao globalno poznat

Assange je pokrenuo Wikileaks 2006. s grupom istomišljenika s cijelog weba, stvarajući "poštanski sandučić" za sve one koji su spremni otkriti korisne podatke. "Da očuvamo naše izvore sigurnima, morali smo proširiti sredstva, šifrirati sve i premjestiti telekomunikacije", izjavio je za BBC 2011.

Usvajajući nomadski način života, vodio je Wikileaks s privremenih lokacija. Mogao je dugo biti bez jela i spavanja, usredotočen na posao, prema Raffiju Khatchadourianu, novinaru časopisa New Yorker koji je proveo nekoliko tjedana putujući s njim.

"On stvara tu atmosferu oko sebe u kojoj se ljudi koji su mu bliski žele brinuti za njega, pomoći mu da nastavi dalje. Rekao bih da to vjerojatno ima neke veze s njegovom karizmom", smatra Khatchadourian. Assange i Wikileaks su tek 2010. postali poznati objavom snimke američkog helikoptera koji puca na civile u Iraku.

Promicao je i branio video, kao i masovno objavljivanje povjerljivih američkih vojnih dokumenata o afganistanskom i iračkom ratu. Web stranica za zviždače objavila je brojne dokumente, uključujući pet milijuna povjerljivih e-poruka američke obavještajne tvrtke Stratfor.

Godinama boravio u ekvadorskom veleposlanstvu

Ubrzo se našla u borbi za opstanak, kada su brojne američke financijske institucije počele blokirati donacije. Nedugo nakon toga švedske vlasti su počele loviti Assangea zbog optužbi da je silovao jednu i seksualno zlostavljao drugu ženu. Krajem 2010. za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Assange se branio da su optužbe dio politički motivirane klevetničke kampanje. Godinu i pol dana je osporavao tjeralicu na sudu, ali Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva ju je u konačnici potvrdio. Assange se tada obratio za pomoć ekvadorskom predsjedniku Rafaelu Correi, jer su njih dvojica u prošlosti izražavala slična stajališta o slobodi.

U lipnju 2012. zatražio je azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje. Njegov boravak u veleposlanstvu bio je isprekidan povremenim izjavama za medije i intervjuima. Tijekom tog vremena počela se pojavljivati ​​zabrinutost oko njegovog zdravlja, ali Assange je odbacio izvješća da će napustiti veleposlanstvo kako bi zatražio liječničku pomoć.

Nakon što je proveo gotovo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu Assangea je britanska policija dramatično izvukla i uhitila 11. travnja 2019. Predsjednik Ekvadora Lenín Moreno, koji je naslijedio Correu, objavio je kako je njegova zemlja donijela "suverenu odluku" da Assangeu povuče status azilanta.

Osuđen na 50 tjedana zatvora

Moreno je bio frustriran Assangeovim odbijanjem da slijedi pravila koja mu je Ekvador nametao za njegov nastavak boravka u veleposlanstvu. Assange je "ponovljeno kršio međunarodne konvencije i protokole svakodnevnog života", naglasio je Moreno. 

Ipak, Ekvador je tražio da Velika Britanija zajamči kako Assange neće biti izručen u zemlju u kojoj bi se mogao suočiti s mučenjem ili smrtnom kaznom. Assange je priveden u policijsku postaju u središtu Londona te optužen da se godinama skrivao od suda. 

1. svibnja 2019. osuđen je na 50 tjedana zatvora. Sljedećih tjedana, švedski tužitelji odmah su ponovno otvorili svoju istragu o tvrdnjama o silovanju iz 2010., a SAD je javno optužio Assangea za kršenje Zakona o špijunaži, u vezi s objavljivanjem povjerljivih dokumenata 2010.

Američko ministarstvo pravosuđa opisalo je curenje informacija kao "jednu od najvećih kompromitacija povjerljivih podataka u povijesti Sjedinjenih Država". Wikileaks je odgovorio kako je ta objava "ludilo" i "kraj nacionalnog sigurnosnog novinarstva".

Sjedio u zatvoru s maksimalnim osiguranjem

Dok se Assange pripremao za borbu protiv izručenja SAD-u, švedski tužitelji objavili su da je istraga o optužbama za silovanje 2010. odbačena, jer dokazi protiv Assangea "nisu bili dovoljno jaki da bi bilo osnove za podizanje optužnice".

2021. britanski sud je presudio u Assangeovu korist, blokirajući njegovo izručenje, ali na to se kasnije uspješno žalila američka vlada. Sve to vrijeme Assange je sjedio u londonskom zatvoru Belmarsh s maksimalnim osiguranjem.

Ondje se 2022. vjenčao sa svojom partnericom Stellom Moris, južnoafričkom odvjetnicom i dugogodišnjom članicom njegova odvjetničkog tima. Ona je također majka dvoje Assangeove male djece, koja su začeta dok je Assange živio u ekvadorskom veleposlanstvu.

Njegova obitelj dugo je govorila da je njegovo zdravlje u stalnom i dramatičnom opadanju te upozoravali da će umrijeti ili se ubiti. Kako se saga odužila, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD suočavali su se sa sve većim pritiskom da riješe slučaj. 

Obitelj izrazila olakšanje

Grupe za ljudska prava, kao što su Amnesty International, Human Rights Watch i Američka unija za građanske slobode (ACLU), pozvale su na Assangeovo oslobađanje, rekavši da je postupanje s njim bilo okrutno.

Assange je dobio potporu niza utjecajnih i poznatih osoba, uključujući bivšeg čelnika Laburističke stranke Jeremyja Corbyna, lingvista Noama Chomskog, zvijezdu Baywatcha Pamelu Anderson i pokojnu modnu ikonu Dame Vivienne Westwood.

Bilo je i njegovih kritičara, među kojima je i bivša američka državna tajnica Hilary Clinton. Ona je tvrdila kako Assange nije novinar i da ugrožava živote objavljivanjem mnoštva dokumenata bez dozvole. 

Očekuje se kako će Assange vrlo brzo biti kod kuće u Australiji. Njegova obitelj izrazila je olakšanje i zahvalila svim pristalicama. "Zahvalna sam što se mukama mog sina konačno bliži kraj. Ovo pokazuje važnost i snagu tihe diplomacije", rekla je njegova majka Christine Assange.

Presjek najvažnijih događaja u 13-godišnjoj drami koju je zajedno sa svojom obitelji proživljavao Assange

 

2006.

Assange osniva WikiLeaks, web stranicu namijenjenu curenju povjerljivih ili osjetljivih informacija.

5. travnja 2010.

WikiLeaks je objavio video iz američkog helikoptera koji je prikazivao američki zračni napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, uključujući i dvoje novinara.

25. srpnja 2010.

WikiLeaks objavljuje više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izvješća o ratu u Afganistanu.

kolovoz 2010.

Nakon Assangeova posjeta Švedskoj izdan je nalog za uhićenje zbog optužbi za silovanje i zlostavljanje. On je ispitan u Stockholmu te je negirao optužbe.

listopad 2010.

WikiLeaks je objavio 400.000 povjerljivih vojnih dosjea vezanih uz rat u Iraku. Sljedećeg mjeseca objavljuju tisuće američkih diplomatskih dokumenata, uključujući stavove svjetskih čelnika i procjene sigurnosnih prijetnji.

18. studenog 2010.

Interpol je raspisao međunarodnu tjeralicu nakon što je švedski sud odobrio zahtjev za njegovo pritvaranje zbog sumnje na silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonitu prisilu.

prosinac 2010.

Assange je u pritvoru nakon saslušanja o izručenju u Londonu. Kasnije je sud prihvatio njegovu jamčevinu, ali je zadržan iza rešetaka kada su švedske vlasti osporile odluku.

veljača 2011.

Zahtjev za izručenje iz Švedske je odobren, britanski sudac zaključuje da to ne bi kršilo Assangeova prava. Osnivač WikiLeaksa obećava da će se boriti protiv presude. U studenom iste godine gubi žalbu Visokog suda koje se tiče izručenja.

14. lipnja 2012.

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odbio je Assangeovu posljednju žalbu.

19. lipnja 2012.

Assange ulazi u ekvadorsko veleposlanstvo u Knightsbridgeu u središtu Londona.

Zatražio je politički azil, strahujući da bi na kraju mogao biti izručen SAD-u i potencijalno se suočiti s drakonskom kaznom te desetljećima ostati iza rešetaka.

16. kolovoza 2012.

Ekvador odobrava zahtjev za azilom, što znači da Assange može biti siguran da policija neće moći ući i uhititi ga, sve dok ne napusti zgradu, zbog posebnih pravila diplomatskog imuniteta.

Metropolitanska policija čuva zgradu u slučaju da pokuša pobjeći u sigurno utočište južnoameričke zemlje.

prosinac 2014.

Američki lingvist i filozof Noam Chomsky te holivudski glumac John Cusack posjećuju Assangea u veleposlanstvu. Assangeov tim gubi žalbu u Švedskoj zbog odluke da se potvrdi nalog za uhićenje.

Ostali poznati posjetitelji tijekom njegova boravka u veleposlanstvu uključuju bivšu zvijezdu Baywatcha Pamelu Anderson - koja ga je nekoliko puta posjetila, Lady Gagu, Erica Cantonu i borca ​​za građanska prava Jesseja Jacksona.

Nigel Farage također je uočen kako izlazi iz veleposlanstva u to vrijeme, ali je odbio reći je li se susreo s Assangeom.

13. kolovoza 2015.

Istraga o optužbama za seksualno zlostavljanje i nezakonitu prisilu pada nakon isteka zakonskog roka, ali ozbiljnija optužba za silovanje ostaje i istraga ostaje aktivna.

17. siječnja 2017.

Barack Obama, američki predsjednik na odlasku, odlučuje osloboditi ključnu WikiLeaksovu zviždačicu Chelsea Manning.

19. svibnja 2017.

Švedski tužitelj objavljuje da je slučaj silovanja protiv Assangea odbačen.

Govoreći na balkonu ekvadorskog veleposlanstva u to vrijeme, Assange je rekao da je odluka Švedske da odustane od istrage o tvrdnjama o silovanju "važna pobjeda."

11. travnja 2019.

Assange je uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu nakon što je ekvadorski veleposlanik "pozvao britansku policiju" unutra.

1. svibnja 2019.

Sutkinja Deborah Taylor zatvorila je Assangea na 50 tjedana jer je prekršio jamčevinu tražeći azil u veleposlanstvu pri Crown Courtu u Southwarku. Na saslušanju se sucu prosljeđuje pismo u kojem se Assange "bezrezervno" ispričava svima koji smatraju da ih nije poštivao načinom na koji je vodio svoj slučaj.

13. svibnja 2019.

Švedski tužitelji objavili su da ponovno otvaraju istragu protiv Assangea o silovanju iz 2010.

11. lipnja 2019.

Američko ministarstvo pravosuđa službeno traži od Britanije izručenje Assangea SAD-u kako bi se suočio s optužbama da je hakirao državna računala i prekršio zakon o špijunaži.

19. studenog 2019.

Tužitelji u Švedskoj u potpunosti odustaju od svog slučaja, navodeći kao razlog nedostatak dokaza te da je prošlo previše vremena od navodnih kaznenih djela.

13. siječnja 2020.

Assange se pojavljuje na prekršajnom sudu u Westminsteru, gdje ga podržavaju deseci pristaša - uključujući repera MIA-u.

12. travnja 2020.

Otkriveno je da je Assange dobio dvoje djece dok je živio u ekvadorskom veleposlanstvu. Njegova partnerica Stella Moris moli za njegovo oslobađanje zbog straha za njegovo zdravlje.

24. lipnja 2020.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a izdaje ažuriranu optužnicu u 18 točaka zbog Assangeove navodne uloge u "jednom od najvećih kompromitiranja povjerljivih podataka u povijesti Sjedinjenih Država."

4. siječnja 2021.

Britanski sudac odlučio je da Assangea ne treba izručiti SAD-u kako bi se suočio s kaznenim optužbama, zbog straha da bi si mogao oduzeti život u zatvoru. Američka vlada kaže da će se žaliti na odluku, dodajući da bi on mogao odslužiti zatvorsku kaznu u Australiji.

10. prosinca 2021.

Američka vlada pobjeđuje u pokušaju Visokog suda da poništi odluku suca da ne izruči Assangea.

23. ožujka 2022.

Assange se ženi svojom zaručnicom Stellom u zatvoru Belmarsh.

17. lipnja 2022.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odobrila je izručenje Assangea SAD-u, gdje se suočava s optužbama za špijunažu.

Tadašnja ministrica unutarnjih poslova Priti Patel potpisuje nalog za izručenje osnivača WikiLeaksa. Ima 14 dana za žalbu na odluku.

lipanj 2023.

Sudac londonskog Visokog suda odlučio je da Assange nema pravne osnove za žalbu.

veljača 2024.

Assange pokreće posljednji pokušaj da spriječi izručenje.

Izručenje je stavljeno na čekanje nakon što je sud rekao da SAD mora pružiti jamstva da se Assange neće suočiti s potencijalnom smrtnom kaznom.

10. travnja 2024.

Predsjednik SAD-a Joe Biden kaže da SAD "razmatra" odustajanje od kaznenog progona Assangea nakon zahtjeva Australije. Premijer zemlje Anthony Albanese podržao je prijedlog kojim se poziva na povratak Assangea u njegovu rodnu zemlju.

24. lipnja 2024.

Američko ministarstvo pravosuđa i Assange postižu dogovor prema kojem će se on izjasniti krivim po jednoj točki optužnice i biti osuđen na vremensku kaznu koju je već odslužio. Assange je slobodan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.