Juncker: Gotovina mora biti uhićen

GENERAL Ante Gotovina mora biti uhićen i izručen Haaškom sudu i uvjeren sam da su Hrvatski sabor i Vlada čvrsto opredijeljeni za punu suradnju s ICTY-jem, no to moraju i dokazati svima, kazao je u Luxembourgu premijer te zemlje i predsjedavajući EU Jean-Claude Juncker.

Juncker je u kratkoj izjavi novinarima nakon razgovora s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom podsjetio da je istu poruku dan ranije prenio i hrvatskome premijeru Ivi Sanaderu kada mu je izrazio optimizam da će Hrvatska doista početi pregovore s EU u ožujku unatoč jučerašnjem upozorenju europskog povjerenika za proširenje Olli Rehna da bi slučaj Gotovina mogao izazvati odgodu.

"Inzistirao sam na tome da general Ante Gotovina mora biti uhićen i izručen Haagu prije samog datuma", početka pristupnih pregovora (17. ožujka), rekao je Juncker.

Predsjedavajući EU je "čvrsto uvjeren" da su i Hrvatski sabor i Vlada opredijeljeni za punu suradnju s ICTY-jem.

"Ali, to se mora dokazati na način da svatko razumije da Hrvatska surađuje s ICTY-jem", rekao je Juncker.

General Gotovina mora znati da određuje sudbinu svoje zemlje koja ima pravo postati punopravna članica EU, kazao je Juncker.

Predsjednik Sabora Šeks, koji na čelu saborskog izaslanstva boravi u utorak u posjetu Luxembourgu, istaknuo je u izjavi novinarima da Sabor daje punu potporu premijeru i Vladi u svim aktivnostima vezanima za ispunjavanje svih obveza prema Haaškom sudu.

Naglasio je da Sabor želi da se riješi i "preostali kamen spoticanja", u duhu ustavnosti i zakona o suradnji Hrvatske s ICTY-jem, rekao je Šeks o slučaju Gotovina.

Načelo poštivanja ustavnosti i zakona naglasio je i potpredsjednik Sabora Mato Arlović, koji je uvjeren da će parlament insistirati na dosljednoj provedbi zakona.

"Republika Hrvatska ne može dopustiti da se u bio kojem slučaju ne poštuje zakon ako ona može osigurati provedbu zakona", rekao je Arlović.

Pročitajte više