"Jurčić kriv za pad SDP-a jer ne zna elementarne stvari"

POSLJEDNJIH tjedana ponovno je aktualizirana ideja o velikoj postizbornoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Nju je pokrenuo Anto Đapic, predsjednik HSP-a, nakon što je HDZ počeo tvrditi da je glas za HSP, zapravo glas za SDP. Đapic je nedavno rekao kako su SDP i HDZ bili u Njemačkoj i Austriji kod svojih politickih sponzora i tamo o tome razgovarali. Predsjednik pravaša tvrdi da se svi dosadašnji sukobi izmedu Milanovića i Sanadera vode samo na efemernim pitanjima, a o svim krucijalnim temama vezanim uz unutarnju i vanjsku politiku, odnos prema privatizaciji, stranim bankama i korupciji te odnos prema Haagu nimalo se ne razlikuju.

Prof. dr. Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja, rekao nam je kako je i sam nekoliko puta u utjecajnim medijskim krugovima čuo da se priprema velika koalicija. Do toga bi moglo doći,  tvrdi Milardović, samo ako se ponove rezultati poput onih na posljednjim izborima u Njemačkoj gdje je došlo do velike koalicije između dviju najvećih stranaka SPD-a i CDU-a.
Da bi došlo do velike koalicije morala bi se ispuniti dva osnovna uvjeta, tvrdi Milardović.

"Ključno je raščišćavanje prošlosti"

"Prvo bi moralo doći do raščišćavanja  prošlosti kod obje stranke, jer imaju povijesni ideološki teret. Među njima nikada nije riješen ideološki sukob. I kao drugo, morali bi stvoriti konsenzus o  hrvatskoj prošlosti. Samo tada bi imala smisla velika koalicija", tvrdi Milardović. Ako će SDP i HDZ kreirati veliku koaliciju morat će obje stranke javno objaviti da će zaboraviti na prošlost i to dobro objasniti biračima. " Kod nas je ideološki naboj prejak, upliće se u sve sfere javnog života i mislim da je kod nas nemoguće zaboraviti ideologiju", mišljenja je Milardović po kojem
uopće nema politike bez ideologije i nikako se ne slaže s medijskim ocjenama kako će ovo biti izbori bez ideoloških tema.

"Kakvi su to izbori bez ideologije, stranke bez političke filozofije? Pa i iza gospodarskih rasprava krije se ideologija. Iza rasprava o porezima uvijek stoji neoliberalizam, ideja tržišnog gospodarstva ili nešto treće", poručuje Milardović.

Obje najjače stranke će teško stvoriti koaliciju

Do velike koalicije bi vrlo lako moglo doći zbog činjeničnog stanja koje bi moglo nastupiti nakon izbora, kaže Milardović, a to je činjenica da će dvije najveće stranke vrlo teško sastaviti Vladu, jer niti jedna od velikih stranaka neće biti sposobna sama ostvariti koaliciju. Na to cilja i Anto Đapić kada govori o dogovoru SDP-a i HDZ-a. U ovo predizborno vrijeme HDZ-u i SDP-u samo može  štetiti spominjanje velike koalicije jer, govori Milardović, hrvatski birači su duboko polarizirani i oni, za razliku od medija, nikad ne isključuju ideologiju.

Što se tiče dosadašnjih predizbornih rasprava, tvrdi Milardović, uopće nisu dotaknuti ključni hrvatski problemi.

"Ovo izvješće MMF-a u kojem stoji da je Hrvatska zaduženija od Libanona je katastrofa za nas. To je danas najbitnije pitanje za budućnost Hrvatske. Također, demografski problem je goruće pitanje. Što će nam Vlade, sazivi sabora, politika ako uskoro neće biti građana? Da povučem paralelu, što će vam škola ako nema učenika?", poručuje Milardović.

"Pad SDP-a zbog Ljube Jurčića"

Voditelj Centra za politološka istraživanja, rekao nam je da ne vjeruje da SDP može osvojiti ove izbore te misli da će i dalje padati. Pad SDP-a je uslijedio, mišljenja je Milardović, nakon emisije Nedjeljom u 2 u kojoj je gostovao njihov kandidat za premijera Ljubo Jurčić. "Čovjek koji bi trebao voditi državu u toj emisiji je pokazao da ne zna elementarne stvari kad se radi o nečemu van ekonomije", kaže Milardović. Po njemu, hrvatske birače  i duboko zbunjuje ova situacija u kojoj su predsjednik stranke i kandidat za premijera različite osobe te to nikako nije dobar potez najjače oporbene stranke.

D.M.

Pročitajte više