Jurčić: Razmotrit ćemo nove elemente oko ratifikacije ugovora o ne Krško

MINISTAR gospodarstva Ljubo Jurčić najavio je danas da će hrvatska strana razmotriti stanje i nove elemente vezano za najavljenu diplomatsku notu slovenske strane o ratifikaciji Ugovora o Nuklearnoj elektrani Krško i uz to najavljenoj rezervi vezano za rokove za trajno skladištenje radioaktivnog otpada.

´Razmotrit ćemo nove elemente, pripremiti analizu i strategiju´, rekao je Jurčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Slovenski je parlament nedavno ratificirao ugovor o nuklearci, a iz Slovenije je najavljeno da će ovaj tjedan uputiti diplomatsku notu o ratifikaciji, u kojoj bi bila naznačena i rezerva slovenskog dijela međudržavne komisije za Krško o obvezi Slovenije da se u provedbi sporazuma vezuje uz europsku konvenciju koja, u odnosu na ugovor, skraćuje rokove za trajno zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Ministar ističe da će Ugovor, kojega su sada ratificirala oba parlamenta, stupiti na snagu razmjenom nota, a njegovi stvarni efekti znat će se kada Hrvatska počne preuzimati struju iz nuklearke.

Hrvatski je sabor ratificirao ugovor 3. srpnja 2002., a u kolovozu o tome je diplomatskom notom izviješćena Slovenija.

Kada će stići slovenska nota Jurčić nije mogao reći.

Po riječima ministra gospodarstva, hrvatska je strana razmatrala različite strategije vezano za nukleraku, pokrenula je predarbitražni postupak, a razmatrala je i različite situacije ako slovenska strana prihvati ugovor.

Nakon slovenske ratifikacije, hrvatska se strana pripremala za razgovore o naknadi štete za neisporučenu električnu energiju od 1. srpnja 2002. do dana dok ta isporuka ne započne. Od 1. srpnja 2002. Hrvatska trpi štetu i pripremali smo se za razgovore o naknadi te štete, kazao je Jurčić.

Ugovorom koji je potpisan krajem 2001. bilo je, naime, predviđeno da Hrvatska počne preuzimati struju iz Krškog 1. srpnja 2002., a s tim je datumom izvršeno i prebijanje svih međusobnih financijskih potraživanja.

Jurčić je ponovio da je za hrvatsku stranu najvažnije da uđe u vlasništvo nuklearke, te dodao da će brzina toga procesa ovisiti o obje strane.

Ulazak u vlasništvo znači da se treba održati Skupština, da se trebaju formirati uprava i nadzorni odbor na paritetnim osnovama, te da hrvatski stručnjaci dođu do svih dokumenata vezanih za proteklo razdoblje. Kada će se to dogoditi Jurčić nije mogao reći, ali procjenjuje da je za hrvatsku stranu dovoljan mjesec dana da se pregledaju knjige i vidi stanje u NE Krško.

Pročitajte više