Jurčić u Podravku došao zbog adrenalinske injekcije: Smijenit ću zatvorene članove Uprave

BUDUĆI predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić danas je bio u posjetu Koprivnici te je rekao kako je razlog prihvaćanja nove funkcije taj što mu je dosadio život sveučilišnog profesora.

Jurčić se danas sastao sa zamjenicom predsjednika Nadzornog odbora Ksenijom Horvat kako bi pripremio sjednicu toga tijela Podravke. SDP-ovac je kazao da će smijeniti trojicu članova Uprave koji su zatvoreni jer oni, zbog fizičke spriječenosti, ne mogu obavljati svoje funkcije, piše Jutarnji list.

Ključna sjednica tek početkom sljedeće godine

Bivši SDP-ov kandidat za premijera Hrvatske prihvatio je funkciju jer traži nove izazove i adrenalin. Na prvoj sjednici Nadzornog odbora to tijelo bi izabrati svog novog predsjednika, usvojiti financijske izvještaje o poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine te odlučiti o sudbini zatvorenih članova.

Po neslužbenim informacijama, privremena Uprava koju će se postaviti nakon razrješenja dužnosti zatvorenih članova sadašnje Uprave, trebala bi za početak sljedeće godine pripremiti izvanrednu skupštinu dioničara Podravke.

Ta će skupština biti ključan trenutak u budućnosti prehrambene tvrtke. Institucionalni dioničari i država, koji zajedno drže 48 posto dionica, trebali bi postići dogovor o novom Nadzornom odboru i Upravi tvrtke.

Sudbina osramoćenog ministra

U međuvremenu će biti zanimljivo promatrati kakve će posljedice skandal u Podravci imati na sudbinu donedavnog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. S njegovom ostavkom koincidirali su natpisi o ulozi koju je imao u pokušaju nasilnog menadžerskog preuzimanja kompanije. Državno odvjetništvo navodno istražuje Polančeca, jer ga se sumnjiči da je bio mentor uhićenim članovima Uprave i NO tvrtke.

Polančec je tijekom zadnjih godina često bio prozivan zbog svoje povezanosti s korupcijskim aferama. Posebno se ističe afera Maestro u Hrvatskom fondu za privatizaciju, nakon čijeg izbijanja se sa svih strana tražila njegova ostavka. No, budući da je uživao potporu Ive Sanadera, koji ga je instalirao na važnu funkciju unutar Vlade, Polančec se uspio izvući. Kad je pak nestalo Sanadera, nestalo je i jedino zaleđe koje je Polančec imao. Hoće li to značiti i njegov eventualni posjet sudu, ostaje za vidjeti.

Pročitajte više