Jurčić: Uvest ćemo nadzor nad svim transakcijama novca i roba u Hrvatskoj

EKONOMSKI stručnjak i premijerski kandidat Ljubo Jurčić, u razgovoru za Index pojasnio je kako privatizacija na "hrvatski način" - u kojoj je između ostalog "normalno" da se kao jamstvo privatizacijske ponude založiti imovina tvrtke koja se privatizira - moguća, ali samo u zemljama s jakom tržišnom ekonomijom, među koje Hrvatska još ne spada.

"Jedan od elemenata loše privatizacije u Hrvatskoj jest upravo davanje imovine u zalog i to imovine one tvrtke koja se privatizira. To znači da onaj tko se (u Hrvatskoj) natječe u privatizaciji tvrtke ne treba imati nikakav bonus niti ikakav ekonomski potencijal, već sve što mu treba jest dobra politička zaleđina tj. dobra politička veza. " - pojašnjava Jurčić dodajući kao je u Hrvatskoj privatizacijski sustav u svojoj osnovi kriv i nepravilan.

Drugi model privatizacije "na hrvatski način", ukoliko prva opcije ne može "proći", jest organiziranje menadžerskih kredita.

"Proglasi se netko menadžerom, i samim tim što je šuplji menadžer on može od banke dobiti kredit za preuzimanje određene tvrtke. To su dva glavna razloga koja su upropastila hrvatsku privatizaciju i dovela ju do tako loših rezultata."

Analizirali smo Istru d.d., ali bez konkretnih odluka

"Što se tiče slučaja Istre, sjećam se da smo u vrijeme dok sam bio na čelu Upravnog odbora Fonda za privatizaciju, 2003. godine, razgovarali o toj tvrtki, ali nismo našli pravo rješenje. Mi u Fondu smo imali jedno stajalište koje je bilo samo početna pozicija, ali je lokalna uprava također imala neke ideje kako riješiti problem Istre d.d. Koliko se sjećam oni su uglavnom bili zainteresirani samo za jednu robnu kuću, mislim da se nalazila u centru Pule, a ne za cijelo poduzeće. Mene kao predsjednika Fonda interesirao je opći društveni interes, nastavljanje gospodarske aktivnosti i zapošljavanje, a ovdje je, koliko se sjećam, bio interes samo za robnu kuću." - pojašnjava Jurčić te ističe kako tada nije došlo do nikakvog formalnog zaključka o privatizaciji već je samo izvođena analiza prednosti i nedostataka privatizacije Istre d.d.

Jurčić pojašnjava kako, za razliku od brojnih hrvatskih slučajeva, privatizacija nije svrha sama sebi, već ona predstavlja instrument koji treba poslužiti postizanju nekih drugih ciljeva, poput pozitivnog poslovanja, razvoja tvrtke, zapošljavanja i uspješnog izvoza.

U pogledu saniranja dosadašnjih propalih privatizacija i provođenja novih Ljubo Jurčić obećaje kako će, ukoliko nakon jesenskih izbora postane premijerom hrvatske vlade, privatizacije biti jedan od instrumenata povećanja efikasnosti pojedine djelatnosti hrvatskog gospodarstva i provodit će se u okviru strategije razvoja pojedine djelatnosti.

Jedno od sredstava koje bi trebalo pomoći provođenju tog plana jest uvođenje računa financijskih transakcija, koji pokazuje kako novac kruži u pojedinoj financijskoj transakciji tj. prati kretanje novaca između građana, poduzeća, države i banaka. Također Jurčić kaže kako će njegova vlada gledati sve ugovore o privatizaciji i nadzirati provođenje ugovornih točaka za svaku pojedinu privatizaciju.

Jurčić napominje kako ne planira ići bukvalno protiv privatizacije već namjerava provjeravati pojedine elemente postojećih ugovora i sustava kako bi se utvrdilo da li se ugovorne obveze izvršavaju. Dodaje kako se nikoga neće unaprijed optuživati za bilo što, već je namjera proces privatizacije učiniti potpuno transparentnim sa ciljem društvenog interesa.

Račun financijskih transakcija u Hrvatskoj za šest mjeseci

Jurčić smatra da će u Hrvatskoj biti određenih problema u pogledu uvođenja računa financijskih transakcija, ali napominje kako je Hrvatska kao kandidatkinja za punopravno članstvo u EU dužna uvesti takav nadzor toka financija kako bi se u svakom trenutku znalo gdje se nalazi novac i kako bi se njime onda moglo upravljati.

Uvođenje nadzora financijskih tokova omogućuje državi efikasno upravljanje novcem, a Jurčić kaže kako bi se prema njegovom planu Hrvatska narodna banka, Ministarstvo financija i Državni zavod za statistiku sa svega nekoliko ljudi moglo efikasno baviti tim poslom te bi u roku šest mjeseci mogli uspostaviti prvo izvješće o računu financijskih transakcija.

Premijerski kandidat kaže kako uvođenje spomenutog računa omogućuje transparentno gospodarenje, te je javnom objavom podataka onemogućena zloporaba financijskog kapitala koji u određenom trenutku kola u Hrvatskoj.

Račun se ne bi bavio time tko je i na koji način došao do novca, ali bi mogao poslužiti za izvlačenje podataka o zloporabi novca i njegovom eventualnom nestanku u raznim financijskim transakcijama, zaključuje Jurčić.

Maček nije upoznat sa slučajem

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček, koji se nalazi na godišnjem odmoru, u kraćem razgovoru za Index je kazao kako nije upoznat sa slučajem, te kako detalje oko privatizacije Istre d.d. mora provjeriti s potpredsjednikom Polančecom.

Nakon dogovorenih pola sata čekanja je kazao kako večeras nije uspio stupiti u kontakt s Polančecom te je preporučio da ga vezano za slučaj nazovemo sutra.

I.K.
Foto: H.P.

Pročitajte više