Jurčić: zakon o zaštiti potrošača za partnerski odnos potrošača i države

Donošenjem zakona o zaštiti potrošača otvara se prostor za partnerski odnos potrošača i države, te primjerenu i zdravu tržišnu utakmicu, rekao je danas ministar gospodarstva Ljubo Jurčić iznoseći u Saboru Vladin prijedlog zakona o zaštiti potrošača.

Najvažniji uvjet za kvalitetnu zaštitu potrošača na tržištu je njegova informiranost za svaki proizvod i uslugu, te mogućnost slobodnog i razboritog izbora, kazao je ministar Jurčić.

Istaknuo je da predloženi zakon ne utječe na prava koja potrošači imaju prema drugim zakonima, kao i da ugovorni odnos potrošača i trgovca ima prednost pred tim zakonom, osim u slučaju kada neko pitanje iz ugovora nije izričito ili pravilno navedeno.

Zakon opisuje potrošača kao fizičku osobu koja kupuje robe ili usluge za svoje ili potrebe svog kućanstva, a trgovca kao profesionalnu osobu koja te robe ili usluge nudi na tržištu.

U prijedlogu zakona ne navode se obveze i odgovornosti proizvođača, koje su regulirane drugim zakonom, a dužnost je trgovca da osigura ugovorne obveze s proizvođačem i prepozna kvalitetu roba koje nudi.

Od novina koje bi uvelike trebale promijeniti ustaljeni odnos prodavača prema kupcu ističu se odredbe po kojima bi se potrošnja energije, vode i telekomunikacijskih usluga trebala obračunavati prema stvarno očitanoj potrošnji s mjerila potrošača bez paušala.

Tako bi trebalo biti dopušteno zatražiti limitiranje mjesečnog iznosa telefonskog računa, dok bi trgovci bili obvezni plaćati kamate na predujmljena sredstva ako proizvod nisu isporučili u roku od jednog mjeseca.

Navedene su i obveze trgovaca koji moraju istaknuti deklaracije proizvoda, a predviđene su i prekršajne kazne od 50 do 100 tisuća kuna, propisi o odvajanju proizvoda koji su na rasprodaji i slično.

Predstavnicima potrošačkih udruga dopustilo bi se sudjelovanje u tijelima koja odlučuju o prigovorima potrošača, a nadzirale bi provođenje zakona.

Posebne odredbe odnose se na obvezu donošenja nacionalnog programa zaštite potrošača svake dvije godine, te njegovo upućivanje u Sabor.

O navedenom prijedlogu raspravljaju parlamentarni klubovi.

Pročitajte više