Jure Radić: Tuđman nam je uvijek govorio da moramo sačuvati svaki život i svaku kuću



JURE RADIĆ, bivši ministar obnove i razvitka, sudjelovao je, prema nepravomoćnoj Haškoj presudi protiv Ante Gotovine i Mladena Markača, u organizaciji udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etničko čišćenje Krajine. Radić, međutim, tvrdi da ga nije strah da će zbog toga i sam završiti pred sudom.

"Prvi razlog zbog kojeg se ne bojim je što nikad u životu nisam napravio nikakvo zlo. Sve što smo radili, radili smo u korist hrvatskog čovjeka. A drugi razlog je što bi to bilo podizanje optužnice u Hrvatskoj protiv Hrvatske", izjavio je Radić u HTV-ovom Dnevniku 3, dodavši da od svoje odanosti Tuđmanu ne bježi.

"Tuđman je želio sačuvati svaki život"

"Ako je on kriv, pristat ću da sam i ja kriv. Predsjednik Tuđman je uvijek govorio da treba sačuvati svaki život i svaku srpsku kuću", kaže Radić. Ističe, međutim, da ga presuda, u kojoj je spomenut bez da je o tome prethodno uopće ispitan i da je pokrenuta istraga, dovodi u neugodnu situaciju. "Tko zna, možda ću ja sutra sletjeti u London pa će mi netko iz neke druge države zbog toga stvarati neugodnosti", kaže Radić.

"Tuđman je bio čovjek s vojnim iskustvom, on je znao što iza svega slijedi. Uvijek nam je govorio: 'Svih čuvajte, nemojte da pogine iti jedan civil'. Njegov je stav bio da sve zločine treba spriječiti. Ali tada nismo imali potpuno organiziranu državu. Zločine nije činila Hrvatska vojska, činili su ih lopovi i razbojnici, psi rata koji dolaze nakon toga", kaže Radić, te tvrdi da su mnogi zločini koji su počinjeni za vrijeme Oluje i nakon nje procesuirani pred hrvatskim sudovima.

"Bolje ne ući u EU nego ući na koljenima"

"Sudska odluka nikad ne može biti zadnja, čak ni ako je pravomoćna. Stepinac je 50 godina bio zločinac, a danas je svetac. Može sud u Haagu pod raznim političkim pritiscima dosuditi što god hoće, ali Hrvatska to ne bi trebala prihvatiti. Pa niti pod cijenu da ne uđe u Europsku uniju. Bolje je ne ući u EU, nego ući pognut i na koljenima, izgubiti svoj ponos", odgovorio je Radić na pitanje je li presudom Haškog suda kriminaliziran Domovinski rat.

Radić kaže da nije upitno da Hrvatska treba surađivati s Haškim sudom, ali dodaje da ne bi trebala prihvaćati sve što taj sud kaže kao apsolutnu istinu. Također je kazao da treba preispitati modalitete te suradnje. "Srbiji je bilo dopušteno da iz transkripata koje su dostavljali izbriše što im ne paše. A kod nas je, čini se, dodavano i nešto što u tim transkriptima nije pisalo", kaže Radić koji tvrdi da su izjave iz brijunskog transkripta, koji se koristi kao dokaz udruženog zločinačkog pothvata, izvađene iz konteksta.

Pročitajte više