Jurić: Vlada nije ispunila predizborna obećanja

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić ocijenio je danas, na izbornom kongresu SSSH u Opatiji, da Vlada nije ispunila predizborna obećanja i da je zaobilazila sindikate kad god je mogla.

´Samo nekoliko mjeseci nakon izbora doživjeli smo prva razočaranja i to od onih koji su najgorljivije zagovarali socijalni dijalog´, izjavio je Jurić i istaknuo da će SSSH ubuduće podržavati samo onu vlast koja ne donosi proturadničke zakone i pregovarati samo s onim poslodavcima koji poštuju kolektivne ugovore i ne ponižavaju radnike.

Upozorio i na propuste Saveza i pozvao izaslanike da kongres u Opatiji bude svojevrsna prekretnica u odnosima prema Vladi i poslodavcima.

Jurić je rekao da su podcjenjivačke izjave prema sindikatima dolazile od najistaknutijih predstavnika stranke koja ´sebe voli zvati socijaldemokratskom´.

´Vlada je ne poštujući potpisano i ne izvršavajući dogovoreno pokazala da jedno potpisuje, drugo misli, a nešto treće radi´, rekao je Jurić.

Kritičan je bio i prema hrvatskoj Udruzi poslodavaca (HUP) za koju se, kako je rekao, ni dan danas ne zna koga predstavlja i koliko ima članica.

´HUP podučava poslodavce kako koristiti svaku rupu u zakonima na način da deblji kraj izvuku radnici´, rekao je Jurić dodavši da poslodavci vrlo brzo nalaze zajednički jezik s Vladom kada zakonom treba smanjiti radnička prava.

Osvrćući se na rad Saveza, Jurić je rekao kako se SSSH mogao ´žešće zalagati za očuvanje radnih mjesta i principijelnije boriti protiv poskupljenja i uvoza svega i svačega´.

Ocijenio je i da je rascjepkanost ukupne sindikalne scene išla na ruku Vlade i poslodavcima.

U nastavku kongresa izaslanicima bi se trebao obratiti premijer Ivica Račan.

Pročitajte više