Juščenko prima čestitke za pobjedu

RUSKI predsjednik Vladimir Putin čestitao je u četvrtak Viktoru Juščenku na pobjedi na ukrajinskim predsjedničkim izborima, objavilo je rusko veleposlanstvo u Kijevu, prenosi Interfax.

"Razvoj dobrosusjedskih odnosa s Ukrajinom jedan je od najvažnijih ruskih nacionalnih prioriteta", naglasio je Putin u poruci upućenoj Juščenku, prenosi Interfax.

Uvjeren sam da nastavak produbljivanja strateškog partnerstva u potpunosti odgovara dugoročnim interesima naših naroda, dodao je Putin koji je otvoreno podržavao Juščenkovog suparnika, proruskog kandidata Viktora Janukoviča.

I bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u četvrtak je čestitao "iskusnom političaru" Juščenku i zaželio da on podupire odnose između dviju zemalja.

"Poznajemo vas kao važnog državnika i iskusnog političara", rekao je Lukašenko, čiju je poruku objavila njegova tiskovna služba.

"Nadam se da ćete pridonijeti proširenju ukrajinsko-bjeloruske suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa naših zemalja", dodao je.

Lukašenko je bio među prvim državnicima koji su čestitali proruskom suparniku Juščenka, Viktoru Janukoviču, čija je izborna pobjeda 21. studenoga poništena zbog nepravilnosti.

Za Bjelorusiju, kojom Lukašenko čvrsto upravlja desetak godina, neki promatrači smatraju da bi mogla doživjeti "mirnu revoluciju poput gruzijskog i ukrajinskog modela".

Dosadašnji ukrajinski predsjednik Leonid Kučma je također čestitao svom nasljedniku na pobjedi, nakon što je Vrhovni sud potvrdio njegovu pobjedu, objavila je tiskovna služba predsjedništva.

Do sada je Kučma održavao zategnute odnose s Juščenkom koji ga je u više navrata optužio da je postavio "zločinački" režim.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, nada se da će biti pozvan na Juščenkovu inauguraciju u nedjelju, rekao je u četvrtak jedan dužnosnik NATO-a.

"Pretpostavljam da će glavni tajnik primiti pozivnicu. U svakom slučaju on želi ići", rekao je.

Bivši protivnik "Istočnog bloka", NATO je pozdravio pobjedu Juščenka 26. prosinca, nakon što je kritizirao pobjedu Janukoviča na prvim izborima 21. studenoga.

Pročitajte više