UHLJEBISTAN

Jutarnji i Večernji uvjeravaju vas da je Plenković jučer dijelio poklone

Foto: Index

DAN nakon što je Plenković najavio povećanje plaća u javnom sektoru, na naslovnicama Jutarnjeg i Večernjeg lista prikazan je kao Djed Mraz koji je "riješio krizu" i "popustio koaliciji, sindikatima i braniteljima". 

"Dan velikih darova", kako je to nazvao Jutarnji list, porezne obveznike koštat će dodatne 1,2 milijarde kuna, no odluka koja je donesena nije nikakvo iznenađenje. 

Plenković zna da dvije trećine građana direktno i indirektno ovise o državi, da im ne odgovara porezno rasterećenje jer to znači manje novca koji si mogu raspodijeliti, i da mu je najjednostavnije povećati plaće pa dokle ide, ide.

Usklađena reakcija dnevnih novina

Ne čudi ni ova usklađena reakcija dnevnih novina, koje Plenkovićevo dijeljenje tuđeg novca prikazuju kao darove vlade, jer se teren za odustajanje od smanjenja PDV-a i povećanje plaća pripremao posljednjih desetak dana.

Odjednom su osvanuli tekstovi u kojima se sugerira da bi bilo najbolje odustati od smanjenja poreza i novac preusmjeriti u ispunjavanje zahtjeva sindikata. S time su, kao, bili suglasni svi - i stručnjaci i sindikati i koalicijski partneri. I Plenković ih je, naravno, poslušao.

Sad je lako dijeliti novac, a što kad dođe kriza?

Trenutno hrvatska ekonomija raste pa rastu i prihodi proračuna, i novac je lako dijeliti, no kada za godinu, dvije ili pet stvari krenu nizbrdo, a kako to izgleda smo vidjeli ne toliko davno, prije 10 godina, tada nitko neće imati hrabrosti smanjiti troškove javnog sektora, pa i plaće, i neće htjeti otpuštati višak zaposlenih "zbog krize" i jedino rješenje bit će opet - povećanje poreza.

Tek tada ćemo vidjeti koliko je zapravo koštao "Dan velikih darova", a Jutarnji i Večernji tada će nam vjerojatno poručivati da dizanje PDV-a na 26 ili 27 posto nije loš potez, da se s njime slažu i stručnjaci i sindikati, te da ne bi bilo loše ponovno uvesti i "krizni porez" kako bi se zakrpale rupe u proračunu. 

Povećanje poreznog opterećenja usred krize ponovno će, kao i prije desetak godina, rezultirati masovnim otpuštanjem u privatnom sektoru, gašenjem firmi i još jednim valom iseljavanja.

Pročitajte više