Južnoafričke vlasti u strahu od kineske reakcije možda zabrane posjet Dalaj Lame

JUŽNOAFRIČKE vlasti možda će Dalaj Lami zabraniti dolazak na proslavu 80. rođendana njegova prijatelja i kolege, laureata Nobelove nagrade za mir, nadbiskupa Desmonda Tutua. Takva bi zabrana mogla uslijediti zbog straha od pritiska kineskih vlasti.

Tiskovine u Južnoj Africi već su u svojim tekstovima povukle paralele između situacije u kojoj su se Tibetanci našli pod kineskom vladavinom i one koja je zadesila crne Južnoafrikance pod palicom rasističkog režima aparthejda koji je završio 1994. godine.

Tenzije zbog Dalaj Lamine zamolbe za izdavanje vize još su jedan pokazatelj toga koliko je kineski utjecaj u Africi ojačao, piše agencija AP. 

Centar koji je uručio rođendansku pozivnicu Dalaj Lami u svom je priopćenju naveo kako je tibetanski duhovni vođa vizu prvi put zatražio u lipnju, no izdavanje iste mu je odbijeno pod obrazloženjem kako je "prerano prije dogovorenog puta",  zakazanog za početak listopada. Kasnije su dužnosnici iz Južne Afrike rekli kako zamolbu za vizu ne mogu proknjižiti uz priloženu fotokopiju putovnice budističke ikone Dalaj Lame, sve dok on ne ustupi originalan dokument.

Ni nakon tri mjeseca, nema odgovora iz vlade Južne Afrike

Nomfundno Wazala, ravnatelj Mirovnog centra Desmonda Tutua, koji je uručio pozivnicu, rekao je da su iz centra slana brojna pisma i zamolbe, svakodnevno upućivani telefonski pozivi, no odgovor iz vlade i dalje nije pristigao.


76-godišnji Dalaj Lama u ožujku ove godine formalno se odrekao svoje uloge političkog vođe tibetanske vlade u egzilu, no i dalje je ostao duhovni vođa kojega obožavaju  budisti diljem svijeta. Za vrijeme njegove prve posjete Južnoj Africi, 1996. godine dočekan je s dobrodošlicom, a tada se sastao sa prvim crnim i demokratski izabranim predsjednikom Južne Afrike, Nelsonom Mandelom.

No 2009. godine, Dalaj Lami je izrečena zabrana ulaska u zemlju čime je spriječen njegov dolazak na mirovnu konferenciju dobitnika Nobelove nagrade za mir, što je izazvalo diplomatski skandal i zgrozilo javnost. Nadbiskup Desmond Tutu i bivši predsjednik F.W. de Klerk, koji je Nelsona Mandelu oslobodio iz zatvora i srušio aparthejd, u znak protesta su odbili sudjelovati na konferenciji. Vlada Južne Afrike tada se opravdala izjavom kako će Dalaj Lamin posjet odvući pažnju sa Svjetskog nogometnog prvenstva koje se održavalo 2010. godine i preusmjeriti ju na tibetansku problematiku.

Desmond Tutu prozvao je južnoafričku vladu zbog "sramotnog podilaženja pritiscima kineske vlade", optužbu koju južnoafrički dužnosnici odbacuju, iako najvjerojatnije strahuju od kineske reakcije, koja je bila burna i kada se Dalaj Lama početkom rujna sastao s meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom.

Pročitajte više