Južna Koreja i Kina na putu prema važnom dogovoru

Foto: EPA

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol i kineski premijer Li Qiang složili su se pokrenuti diplomatski i sigurnosni dijalog i nastaviti razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, priopćio je Yoonov ured. Yoon i Li sastali su se u Seulu dan prije summita s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, prvog trosatnog razgovora između triju azijskih susjeda u više od četiri godine.

Kina i saveznici SAD-a, Južna Koreja i Japan, pokušavaju riješiti rastuće nepovjerenje usred rivalstva između Pekinga i Washingtona i napetosti oko Tajvana. Od trilateralnog summita očekivanja su niska, ali bi čak i rukovanja pomogla u održavanju barem neke diplomacije na visokoj razini nakon godina sve lošijih veza, kažu diplomati i dužnosnici.

Smatra se da bi čelnici mogli napredovati u područjima praktične suradnje poput konzularnih pitanja.

Yoon je Liju rekao da bi Južna Koreja i Kina trebale raditi zajedno ne samo na promicanju zajedničkih interesa temeljenih na uzajamnom poštovanju, već i na regionalnim i globalnim pitanjima, kako bi se uhvatili u koštac sa zajedničkim izazovima. Južnokorejski predsjednik pritom je naveo rusku invaziju na Ukrajinu, sukob Izraela i Hamasa i globalne ekonomske neizvjesnosti.

Zatražio je od Kine da igra veću ulogu kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, posebno jer Sjeverna Koreja nastavlja razvijati nuklearne projektile i jačati vojnu suradnju s Rusijom i upozorio na skoro lansiranje špijunskog satelita korištenjem tehnologije interkontinentalnih balističkih projektila.

Teški pregovori

Li je izrazio nadu u nastavak napora za "izgradnju konsenzusa i rješavanje razlika kroz ravnopravan dijalog i iskrenu komunikaciju".

Tri susjedne zemlje dogovorile su se da će održavati summite svake godine počevši od 2008. kako bi potaknuli regionalnu suradnju, ali bilateralne svađe i pandemija covida-19 poremetile su inicijativu. Njihov posljednji trilateralni summit bio je krajem 2019. godine.

Yoon, Li i Kishida usvojit će zajedničku izjavu o šest područja djelovanja, uključujući gospodarstvo i trgovinu, znanost i tehnologiju, razmjenu među ljudima te zdravlje i starenje stanovništva, rekli su dužnosnici iz Seula.

Summit dolazi u trenutku kada Južna Koreja i Japan rade na popravljanju veza narušenih povijesnim sporovima dok produbljuju trilateralno sigurnosno partnerstvo sa Sjedinjenim Državama usred intenziviranja kinesko-američkog rivalstva.

Kina je prethodno upozorila da bi napori SAD-a da dodatno ojačaju odnose s Južnom Korejom i Japanom mogli raspiriti regionalne napetosti i sukobe.

Seul i Tokio upozorili su protiv bilo kakvih pokušaja da se nasilno promijeni status quo u Tajvanskom tjesnacu, dok je Peking u utorak kritizirao odluku južnokorejskih i japanskih zakonodavaca da prisustvuju inauguraciji tajvanskog predsjednika Lai Ching-tea.

Pročitajte više