Južna Koreja: Još traje sigurnosna procjena za ispuštanje vode iz nuklearke Fukushima

Foto: EPA

VISOKI južnokorejski dužnosnik izjavio je da provjera nuklearne sigurnosti za Japansko planirano ispuštanje kontaminirane vode iz zapuštene elektrane Fukushima Daiichi u more, koje je odobrilo Japansko nuklearno regulatorno tijelo, još nije završena.

"Glavni prioritet vlade je sigurnost i dobrobit ljudi. Provjeravamo je li plan tvrtke Tokyo Electric Power (TEPCO), koji je odobrilo Japansko nuklearno regulatorno tijelo (NRA), legitiman", rekao je predsjednik Komisije za nuklearnu sigurnost i zaštitu (NSSC) Yoo Guk-hee tijekom nedavnog intervjua za novinsku agenciju Yonhap.

TEPCO je operater nuklearne elektrane Fukushima koju je 2011. opustošio razorni tsunami. U svibnju je japansko nuklearno regulatorno tijelo dalo zeleno svjetlo planiranom ispuštanju milijun tona vode s tricijem iz uništene nuklearne elektrane u Tihi ocean. .

Korejski institut za nuklearnu sigurnost analizira uzorke vode

Yoo je rekao da je njegova agencija četiri puta postavila upit japanskoj NRA o planu i da je dobila odgovore samo na neke od njih.

"Trebalo bi se na objektivan i znanstveni način provjeriti jesu li postrojenje za ispuštanje i plan prikladni u skladu s izvornim dizajnom i odvija li se ispuštanje u skladu sa sigurnosnim standardima", rekao je.

Također je rekao da Korejski institut za nuklearnu sigurnost analizira uzorke vode iz elektrane na zahtjev Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i da će rezultate poslati IAEA-i kada završi. NSSC će pokrenuti neovisni sustav praćenja uzimajući uzorke iz oko 40 vodenih tijela oko Južne Koreje počevši od sljedećeg mjeseca, dodao je.

Pročitajte više