Južnoafrička Republika tužila Izrael za genocid

Foto: EPA

Međunarodni sud pravde razmotrit će tužbu Južnoafričke Republike, koja traži hitne privremene mjere zaustavljanja sukoba u Gazi te sadrži optužbu da Izrael čini genocid na tom području, prenosi Guardian.

Rasprava počinje danas, a Južnoafrička Republika, koja je pokrenula slučaj, traži od suda da hitno djeluje "kako bi zaštitio palestinski narod od daljnje, ozbiljne i nepopravljive štete prema Konvenciji o genocidu, koja se i dalje nekažnjeno krši".

Od napada Hamasa 7. listopada, u kojem je život izgubilo najmanje 1200 ljudi, izraelski napadi doveli su do smrti više od 23.000 Palestinaca u Gazi, prema ministarstvu zdravstva Gaze, a od toga su 70% žene i djeca. UN-ova agencija za palestinsku pomoć procijenila je da je 1.9 milijuna ljudi raseljeno zbog rata u Gazi, što je gotovo 85% stanovništva, dok su deseci tisuća zgrada uništeni.

U pisanom zahtjevu sudu za pokretanje postupka na čak 84 stranice, Južnoafrička Republika je istaknula: "Djela i propusti Izraela na koje se žali JAR genocidnog su karaktera jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinskog stanovništva."

Slučajevi genocida, koje je i inače teško dokazati, mogu trajati godinama, ali Južnoafrička Republika traži od suda da hitno provede "privremene mjere" i "naredi Izraelu da prestane ubijati i nanositi patnju i bol palestinskom narodu u Gazi". U zahtjevu se također traži zaustavljanje ograničenja dostave pomoći, kao i zabrana izraelskih direktiva o evakuacijama.

Izrael je žestoko reagirao na podnesenu prijavu nazivajući je "neutemeljenom" i "klevetom". Izraelci i dalje tvrde da djeluju u samoobrani, u zaštiti izraelskog naroda uništavanjem Hamasa. SAD je također odbacio slučaj te ga ocijenio "neargumentiranim".

Duga povijest uspoređivanja izraelske politike s apartheidom

Inače, južnoafrička vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) ima dugu povijest uspoređivanja odnosa Izraela prema Palestincima s onim prema crnim Južnoafrikancima za vrijeme apartheida.

Organizacija islamske suradnje pozdravila je pokretanje slučaja iz JAR-a, a pojedine zemlje također su izrazile podršku. Zamjenica belgijskog premijera Petra De Sutter želi da njena zemlja "poduzme korake pred Međunarodnim sudom pravde slijedeći primjer JAR-a".

Pravni timovi obiju strana imat će oko tri sata da iznesu svoje argumente pred sudom; JAR danas, a Izrael sutra. Presuda bi mogla biti objavljena već za nekoliko tjedana.

Konvencija o genocidu, sastavljena 1948. nakon Drugog svjetskog rata i posljedica Holokausta, opisuje genocid kao "djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina". Radnje uključuju ubijanje pripadnika skupine ili nanošenje teških tjelesnih ili duševnih ozljeda.

Važno je napomenuti da sud u Haagu ne može provesti svoje odluke i moguće je da bi Izrael ignorirao negativnu presudu, ali to bi nastavilo poticati daljnju međunarodnu osudu izraelskih poteza u Gazi.

Pročitajte više