Južnoazijski tsunami došao do obale istočne Afrike

PLIMNI valovi visoki i do deset metara koji su u nedjelju prijepodne opustošili mnoge gradove i mjesta u državama južne Azije, odnijevši pritom više od 7.000 ljudskih života, došli su do obale istočne Afrike gdje su izazvali samo manje štete.

Plimni valovi, nastali u potresu jakosti 8,9 stupnjeva po Richteru koji je pogodio podmorje nedaleko od indonezijskog otoka Sumatre, podigli su razinu mora uz istočnoafričke obalne države za oko dva metra nakon što su prešli put od oko 6.000 km.

Stanovnici istočnoafričkih obalnih država s tjeskobom su očekivali moguć snažni udar i eventualne posljedice velikih plimnih valova koji, kako navode stručnjaci, putuju brzinom od 500 do 700 km/h.

Lokalni dužnosnici izvijestili su da je od Afričkog roga do Tanzanije došlo do podizanja razine mora u visini od oko dva metra, te do manjih poplava u priobalnim predjelima.

Na Sejšelima su poplavljene lokalne ceste i mnogi domovi, a vatrogasci s piste zračne luke uklanjaju jata riba što ih je nanijelo more. Stanovnici i turisti ranije su upozoreni na mogućnost evakuacije u više predjele.

U sklopu mjera opreza u turističkim mjestima oko kenijskog grada Mombase zatvorene su sve plaže.

"U posljednjih šest sati izmijenile su se četiri plime i oseke", rekao je za Reuters glasnogovornik ljetovališta Turtle Bay na Malindiju. "Pozorno pratimo razvoj situacije, ali ne očekujemo da će snažan tsunami stići ovako daleko", priopćili su iz policijske postaje u Mombasi.

Na obalama Somalije ribari su upozoreni na moguće valove. "Nikad ne znate što možete očekivati od oceana", rekao je jedan od njih. Britanska je vlada upozorila svoje državljane koji ljetuju na Madagaskaru, Mauricijusu, Sejšelima, Keniji i u Tanzaniji na povećan oprez.

Pročitajte više