Južnokorejski ministar nada se rješenju korejske nuklearne krize

JUŽNOKOREJSKI ministar vanjskih kpolosposlova u utorak je izjavio da će svoj ovotjedni posjet Washingtonu iskoristiti da sa Sjedinjenim Državama potraži zajedničku strategiju za rješavanje kkrize u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim ambicijama.

U ekskluzivnu intervjuu za Reuters uoči polaska Yoon Young-kwan je još rekao da za kraj godine planirani summit južnokorejskoga predsjednika Roha Moo-hyuna i američkoga predsjednika Georgea W. Busha biti od "presudne važnosti" za 50-godišnje savezništvo među tim dvjema zemljama.

"Nadam se da će mojim susretima s raznim visokim dužnosnicima za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost naše dvije strane moći osmisliti i koordinirati zajedničku strategiju za mirno rješavanje sjevernokorejskoga nuklearnog pitanja", rekao je u napisanim odgovorima na pitanja.

Prema Yoonovim riječima, planirani razgovori o mijenjanju veličine i lokacije 3američkoga vojnog kontingenta od 37 tisuća ljudi u Julžnoj Koreji učinit će savez tih dviju zemalja "djelotvornijim, zdravijim i jačim nego ikad".

"Pozdravit ćemo eventualnu odluku Sjeverne Koreje da odgovarajućim mjerama odgovori na promjene koje mi učinimo u razmještaju vojske", rekao je. Amerika je već prije rekla da pripadnike američkih snaga smješteni uz demilitariziranu zonu koja dijeli korejski poluotok možda maknuti od granice.

Pročitajte više