Nakon pobjede liberala konzervativni južnokorejski premijer ponudio ostavku

Foto: EPA

Južnokorejski premijer Han Duck Soo ponudio je ostavku kao odgovor na jasan poraz vladajuće stranke na parlamentarnim izborima u zemlji. Na jučerašnjem glasanju liberalna oporba uvjerljivo je pobijedila vladajuću konzervativnu stranku predsjednika Yoon Suk Yeola. Han je osobno podnio ostavku predsjedniku, jednoglasno su izvijestile južnokorejska radio i televizijska mreža KBS i nacionalna novinska agencija Yonhap, pozivajući se na dužnosnike iz predsjedničkog ureda u Seulu.

Uspjeh oporbe znači znatno slabljenje čelnika države u unutarnjoj politici. Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, Demokratska stranka (DP) oporbenog čelnika Lee Jae Myunga uspjela je ojačati svoju poziciju najveće pojedinačne stranke u Nacionalnoj skupštini od 300 mjesta.

Najveći odaziv na parlamentarne izbore u 32 godine

DP, zajedno sa svojom manjom sestrinskom strankom, Demokratskim savezom Koreje, imat će 175 mjesta, što joj daje apsolutnu većinu, prenose južnokorejske televizijske kuće pozivajući se na državno izborno povjerenstvo.

Vladajuća Stranka narodne moći (PPP) i njezina satelitska stranka osvojile su 108 mjesta. Prema Yonhapu, čelnik PPP-a Han Dong Hoon najavio je ostavku zbog rezultata. Želi se ispričati građanima u ime svoje stranke, rekao je Han u Seulu.

Yoonovi konzervativci treći su put zaredom doživjeli težak poraz na parlamentarnim izborima u četvrtom najvećem azijskom gospodarstvu. Yoon je obećao reformu državnih poslova. Više od 44,25 milijuna građana imalo je pravo glasa na izborima održanim jučer. Prema preliminarnim podacima državnog izbornog povjerenstva, odaziv je bio 67 posto, što je najveći odaziv na parlamentarne izbore u 32 godine.

Pročitajte više