K. Ćosić: Smanjenje ´obrambenog´ proračuna neće ugroziti pristup NATO-u

SMANJENJE proračuna za obranu neće ugroziti nacionalnu sigurnost, niti približavanje Hrvatske NATO-u, ustvrdio je kasno popodne Krešimir Ćosić (HDZ) u saborskoj raspravi o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna.

Ćosić je odbacio tvrdnje nekih medija i dijela oporbe da će manji obrambeni proračun udaljiti Hrvatsku od NATO-a.

Nema opasnosti jer NATO ne treba Hrvatsku s jakim zrakoplovstvom i najmodernijim raketnim sustavima, NATO očekuje pokretne kopnene snage koje se mogu brzo uklopiti u mirovne operacije, rekao je Ćosić, koji je svojedobno bio zamjenik HDZ-ova ministra obrane.

Oporbeni su zastupnici ustrajali na tome da predviđena stopa gospodarskog rasta neće pokrenuti Hrvatsku, te da je HDZ-ova Vlada pred velikim problemom ispunjenja krupnih predizbornih obećanja.

Nova je vlast već sada u vodi do koljena, ustvrdila je Ingrid Antičević-Marinović (SDP).

Oporba Vladi predbacuje da se u proračunu ne vide novi projekti, da je premalo izdvojila za znanost i obrazovanje, da se neki izdaci teško mogu pravdati.

Za obljetnicu Visokog trgovačkog suda predviđeno je 240 tisuća kuna reprezentacije, primijetila je Dragica Zgrebec (SDP).

Zastupnici HDZ-a brane Vladin proračun, tvrde da je razvojan, održiv i provediv, bivšu vlast optužuju da je prenašanjem obveza na novu kreirala i proračun za ovu godinu te onemogućila Sanaderovu Vladu da odmah pristupi ispunjavanju predizbornih obećanja.

No, bilo je i tema koje su ujedinile zastupnike.

Tako su se SDP-ovka Vesna Škulić i HDZ-ovac Franjo Arapović zauzeli da država više ulaže u sport - Škulić za potrebe sportaša s invaliditetom, a Arapović za pripreme hrvatskih olimpijaca.

Pročitajte više