Kabul: Hamid Karzai položio svečanu zakletvu

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai u utorak je u Kabulu službeno prisegnuo i postao predsjednik Islamske Republike Afganistan, u prisutnosti stotinjak visokih stranih dužnosnika, među kojima su bili zamjenik američkog predsjednika Dick Cheney i ministar obrane Donald Rumsfeld, izvješćuju agencije.

"U ime svemogućeg Boga zaklinjem se da ću poštovati i štititi svetu islamsku vjeru, da ću poštovati i nadzirati provedbu ustava i ostalih zakona, da ću čuvati neovisnost zemlje te nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Afganistana", rekao je Karzai s rukom položenom na Kuranu, prenosi AFP.

Odjeven u tradicionalni zeleni kaftan i u pratnji dvojice zamjenika Ahmeda Zie Masuda i Mohamada Karima Halilija zakletvu je položio pred predsjednikom afganistanskog Vrhovnog suda Fazelom Hadijem Shinwarijem u predsjedničkoj palači u Kabulu.

Ceremonija svečane prisege uslijedila je tri godine nakon pada uporišta fundamentalističkog talibanskog režima Kandahara na jugu zemlje.

Četrdesetsedmogodišnji Paštun Karzai, kako navodi Reuters, nametnuo se kao prvi izbor Washingtona za predsjednika iračke prijelazne vlade nakon što su američke vojne snage zajedno s afganistanskima 2001. svrgnule s vlasti talibane.

Karzai je na povijesnim demokratskim izborima održanim u listopadu pobijedio s 55 posto glasova. Preživio je dva atentata, pa se za njegovu sigurnost sada brinu američki tjelohranitelji.

Unatoč tomu što ga mnogi Afganistanci smatraju američkim čovjekom, rezultati izbora pokazali su da je Karzai najbolji ključ za stabilnost zemlje nakon četvrt stoljeća sukoba između ratnih vođa, komunista i vjerskih fundamentalista.

Foto: FAH

Pročitajte više