Kacin "slučaj skela" prijavio Europskom parlamentu

SLOVENSKI zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin u ponedjeljak je, kako je i ranije najavio, o "zapletu na Muri" oko slovenske skele koja prometuje između slovenske Hotize i hrvatskog Svetog Martina obavijestio odbor za promet i turizam Europskog parlamenta.

Kacin je u pismu predsjedniku tog odbora Paolu Costi zatražio da na dnevni red odbora uvrsti događaj koji "ne doprinosi boljoj atmosferi" na hrvatsko-slovenskoj granici.

Kako je javila slovenska agencija STA, ukoliko spomenuti predmet ne bude uvršten na dnevni red toga odbora, Kacin će ga postaviti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a o svemu je obavijestio i slovenskog ministra obrane Karla Erjavca, tražeći da osigura remont skele kojoj je hrvatski inspektor za sigurnost prometa izdao zabranu isplovljavanja.

Kacin je istaknuti slovenski političar iz vremena osamostaljenja Slovenije, nekadašnji ministar informanja i ministar obrane, a član je slovenske liberalno-demokratske stranke. U Europskom parlamentu djeluje u okviru udruge europskih liberalnih i demokratskih stranaka ALDE.

Uprava za sigurnost plovidbe i zaštitu mora Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka izdala je 2. svibnja rješenje kojim se zabranjuje plovidba skele "Hotiza" u Svetom Martinu na Muri. Naime, inspekcijskim je nadzorom ustanovljeno da skela nema važeću ispravu kojom se dokazuje sposobnost za plovidbu. "Kako je tom činjenicom, a i općim izgledom skele jasno da je ugrožena sigurnost skele, osoba i tereta na njoj, izrečena je zabrana plovidbe ovoj skeli do utvrđivanja njene sposobnosti za plovidbu od nadležne institucije" stoji u rješenju koje potpisao inspektor Dragan Mijić iz Osijeka.

Skela "Hotiza" maknuta je i deponirana na desnu obalu Mure, na strani Svetog Martina.

(Hina) xfl ydj

Pročitajte više