Kad će se otvoriti klubovi u zatvorenom? Kad se cijepi 80 posto odraslih

Screenshot: RTL

KLUBOVI u zatvorenom i dalje su zatvoreni. To noćni život u gradovima, a posebno s obzirom na to da ljeto ide kraju, čini praktički nepostojećim.

"Mi kao klubovi možemo puno bolje kontroliratri covid-potvrde i sve nego, recimo, kafići u zatvorenom za koje ne trebate imati covid-potvrdu i nitko vas neće ništa pitati. Mi na ulazu u klub baš možemo kontrolirati jer kontroliramo i godine da maloljetni ne uđu. Mi to jako dobro možemo kontrolirati da li je netko cijepljen, ima li potvrdu, je li negativan. Jednostavno ne znam zašto nam ne dozvoljavaju da radimo", kaže Davor Pecci, suvlasnik noćnog kluba, u razgovoru za RTL.

Noćnim i disco-klubovima i barovima iz tzv. kategorije "barovi" dopušten je rad do zore, ali samo na otvorenim prostorima i uz EU digitalnu covid-potvrdu. Zvuči dobro, ali u praksi baš i nije tako. Ugostitelji kažu da ima jedna zamka. Noćni klubovi koji rade na otvorenom iza ponoći mogu raditi isključivo ako se nalaze izvan naseljenog područja, a takvih je klubova, po procjeni Nacionalne udruge ugostitelja, jedva pet.

"Teško je kontrolirati, to je gotovo nemoguće kontrolirati, mladi odlaze u klubove da bi se družili i zabavljali, o nošenju maske i držanju razmaka besmisleno je govoriti", objašnjava Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Prijedlog vladi

Besmislene su, kažu u noćnim klubovima i odluke Stožera. "Te mjere za neke vrijede, za neke ne. Klubovi su stigmatizirani, mi smo kao leglo zaraze, odavde se sve širi, nigdje se ne širi korona, nego kod nas u klubovima. Do ponoći, iza ponoći to je meni apsurd. Evo jedan prijedlog vladi - neka kaže mladima da će, ako se cijepe, moći ići u klubove. Mi samo želimo početi raditi, na bilo koji način, i spremni smo na kompromis", kaže Pecci.

Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno samo 20 tisuća mladih i, s obzirom na taj podatak, Dijana Mayer kaže da smo daleko od plesa u noćnim klubovima.

"Bila bih najsretnija da imamo 80 posto stanovništva procijepljeno, onda bih vam sa sigurnošću mogla reći datum, a ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro", pojasnila je Mayer.

Pročitajte više