Kad netko spomene Agrokor, mostovce uhvati sinkopa

Foto: Index/FaH

GRMIO je prije nekoliko dana u saboru Božo Petrov: "Vi danas dajete milijunske iznose svojim savjetnicima po Agrokoru. I zbog toga što vas nije briga, kaosu i stihiji je prepušteno i vlasništvo i upravljanje desecima tisuća poljoprivrednih hektara, izvora pitke vode, dok vi pričate o stabilnosti." Opširnije...

Govorio je to isti Božo Petrov koji je prije godinu dana govorio o Lex Agrokoru: "Razgovarali smo o zakonu, on je ključan da bi se zaštitio gospodarski sustav i radna mjesta." Govorio je to isti onaj Božo Petrov koji je kao predsjednik sabora uredno potpisao "Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku", isti Božo Petrov koji je, kako smo danas saznali, i predložio Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika.

Poziv Ramljaku je stigao od Petrova

Ramljak jučer kaže: "Kada je Todorić potpisao zahtjev za aktiviranje, ja sam bio u Splitu na godišnjem odmoru, tamo me u subotu ujutro 8. travnja zatekao poziv Petrova, koji mi je rekao da me želi predložit za izvanrednog povjerenika u Agrokoru. Petrovu sam rekao da ga ne mogu prihvatiti jer ta osoba mora imati punu podršku koalicijskog partnera. Kasnije me zvala i Martina Dalić. Krenuo sam u Zagreb. U ponedjeljak sam imenovan povjerenikom."

Božo Petrov, istina, priča kako je zvao Ramljaka "na molbu Marine Dalić", kao da je u pitanju neko zvanje simpatija iz srednje škole, ali što to mijenja?

Dakle, Božo Petrov i stranka Most bili su među predlagateljima Lex Agrokora. Božo Petrov i stranka Most bili su među onima koji su izglasali Lex Agrokor. Podsjetimo se, za taj zakon glasao je i veliki kritičar Lex Agrokora Miro Bulj.

Izvanredni povjerenik ne može doći u sukob interesa

Dakle, i Petrov, i Bulj, i drugi uredno su glasali za zakon kojem izvanrednom povjereniku daju gotovo faraonske ovlasti. Podsjetimo se:

1. Izvanredni povjerenik ima prava i obveze organa dužnika.
2. Izvanredni povjerenik zastupa dužnika samostalno i pojedinačno.
3. Izvanredni povjerenik u ime dužnika ostvaruje sva prava povezana s vlasničkim udjelom dužnika u povezanim i ovisnim društvima sukladno važećem zakonodavstvu.
Unatoč tome što je izvanredni povjerenik predložen od politike (predlaže ga vlada, sud samo potvrđuje!), nema obveze koje imaju članovi uprava drugih državnih firmi, npr. preporuka da im plaća ne smije ići iznad plaće ministra. Također, izvanredni povjerenik nije dužnosnik, pa da može biti u sukobu interesa.

Iz Lex Agrokora je nestala zaštitna klauzula srodnog talijanskog zakona

Kod pisanja Lex Agrokora je korišten, vuče se to po medijima već godinu dana, primjer sličnog talijanskog zakona vezano za aferu Parmalata, što je bio najveći bankrot nekog europskog koncerna. Parmalat je svojedobno propao pod teretom duga od 14 milijardi eura.

No, jučer je zastupnik SDP-a Joško Klisović iznio vrlo zanimljivo zapažanje: "Zakoni postoje da se provode, a ne da se selektivno bira kad će se i koji provoditi. Lex Agrokor i Lex Parmalat su praktični isti zakon, ali se razlikuju. 'Zabranjen je angažman subjekata koji se može povezati s izvanrednim povjerenikom', piše u Parmalatu. Danas govorite da je sporan samo etički aspekt. Naravno, kada je ta odredba iz Parmalata svjesno izbačena iz Lex Agrokora. Zašto vlada nije isto usvojila taj akt? Zašto Lex Agrokor nema tu zabranu?"

Dakle, HDZ i MOST su prije skoro godinu dana donijeli Lex Agrokor, dali ogromne ovlasti povjereniku, pri čemu je upravo Božo Petrov prvi zvao Ramljaka za novi posao! I dodatno, predložili su i donijeli zakon koji nije imao zaštitnu klauzulu kakvu ima srodni talijanski zakon, pa je Ramljak uredno imao pravo, i ima pravo, uzeti koje god konzultante hoće – prijatelje, bivše kolege, ako hoće i rodbinu…

Biti dužnosnik ne znači samo dizati rukice

I sada Petrov, Bulj i ostatak Mosta glume neke moralne vertikale? Pa dame i gospodo, biti član vlade, biti zastupnik ili predsjednik sabora ne znači samo po diktatu dizati rukice, ne znači samo govoriti o "višim vrijednostima", već za plaću negdje tri puta veću od državnog prosjeka trebalo bi i pročitati i porazmisliti o posljedicama onoga za što glasate. Bez mostovaca ne bilo Lex Agrokora (tada je HNS glasao protiv). Stoga sada ni Petrov, ni Bulj, ni itko iz Mosta nemaju nikakvog moralnog prava kritizirati što se događa oko Agrokora, jer događa se upravo ono i onako kako su u prijedlogu zakona predvidjeli i kako je izglasano – nema kršenja niti jednog jedinog zareza Lex Agrokora. Sve je savršeno legalno.

Dame i gospodo zastupnici, poslije glasanja, kao i poslije nekih drugih radnji, nema kajanja, pa nas oslobodite svojih moralnih kuknjava u medijima. Ako ne možete predvidjeti posljedice zakona koje donosite – ne trebate ni sjediti u saboru.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više