Kad Saleh ode miševi kolo vode: U Jemenu pokrenuti politički pregovori vladajuće stranke i opozicije

U ODSUSTVU ranjenog predsjednika Ali Abdullaha Saleha, vladajuća jemenska stranka pokrenula je političke pregovore s glavnom opozicijskom koalicijom, javlja BBC.

Nakon što su se jučer tisuće pristaša aktualnog režima okupile ispred rezidencije privremenog predsjednika Mansour Hadija, zahtijevajući formiranje prijelaznog vijeća kako bi se osnovala nova vlada, dojučerašnji potpredsjednik je shvatio da se nalazi u bezizlaznoj situaciji i pristao na prijedlog, kako bi se razriješila višemjesečna kriza u zemlji.

Visoki izvori su za BBC kazali kako će po prvi puta u Jemenu biti održani službeni politički pregovori. U Sani se sastaju predstavnici vladajuće stranke General People's Congress(GPC) i opozicijske koalicije Joint Meeting Party (JMP) koja uključuje glavnu islamističku stranku, socijaliste, Nasseriste i neke nove nezavisne stranke.

Razgovori su usmjereni na pronalazak političkog razrješenja sukoba, ali detalji o predviđenom trajanju i specifičnim detaljima pregovora još nisu poznati.

U međuvremenu, Saleh se još oporavlja u Saudijskoj Arabiji,a izvori bliski predsjedniku kažu kako bi mogli biti potrebni mjeseci da se oporavi od opeklina koje je zadobio u napadu na njegovu rezidenciju.
Kažu i da se Saleh dobro oporavlja i da je dobrog raspoloženja, iako se ne smije kretati.

Vlada je prvotno izjavila da će se Saleh U Jemen vratiti u roku od tjedan dana.

Pročitajte više