Kada će moći biti beatificiran Ivan Pavao II.?

UNATOČ željama vjernika da se Ivana Pavla II. odmah proglasi svetim, kako su tražili tijekom njegova sprovoda u petak, vrijeme za beatifikaciju je duže i zasigurno će proći nekoliko godina prije negoli će Karol Wojtyla postati blaženi.

Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls podsjetio je kako nekoga svetim može proglasiti samo papa, pa se prema tome, dok se ne izabere nasljednik Ivanu Pavlu II., ne može se ni govoriti o procesu beatifikacije.

Prema više od tisuću godina staroj odredbi, postoje pravila prema kojima se nekoga može proglasiti svetim.

Do Ivana XV. (985.-996.), pape su mogli nekoga proglasiti svetim bez ikakvog procesa. Bulom iz 993. Ivan XV. je odredio da se za kandidata za sveca moraju utvrditi snage vrlina i snage znakova nakon njegove smrti (virtus morum, virtus signorum). Dakle nakon nečije smrti mora se utvrditi je li se njegovim prizivanjem dogodilo čudo. Dakle, ako je i bilo osoba koje su ozdravile nakon što ih je Ivan Pavao II. poljubio ili blagoslovio, oni ne ulaze u dokazivanja čudotvorstva, jer ona moraju biti utvrđena nakon smrti osobe koju se želi beatificirati.

Sam proces beatifikacije može početi tek pet godina nakon smrti. No, papa može posebnim dekretom za nekoga skratiti rok. Tako je Ivan Pavao II. samo godinu dana nakon smrti Majke Tereze potpisao dekret o pokretanju postupka za njezinu beatifikaciju, do koje je došlo nakon pet godina. Majka Tereza umrla je 1997. godine, a proglašena je blaženom 2003. godine. Dakle, da bi se Ivana Pavla II. moglo podići na oltar svetaca mora proći najmanje nekoliko, možda pet, godina.


Pročitajte više