KADIROV NAREDIO ISTRAGU O ČEČENSKOM SEPARATIZMU 1991.

Čečenski proruski predsjednik Ahmad Kadirov u utorak je naredio pokretanje istrage o događajima iz 1991.1992. nakon kojih su na vlast došli pristalice neovisnosti Čečenije, a ta republika samovoljno izašla iz Ruske Federacije, izjavio je vođa istražnog povjerenstva Rudnik Dudajev. L

Kadirov je potpisao ukaz o stvaranju devetočlanog povjerenstva u kojem se nalaze povjesničari i članovi administracije, na čelu s vođom čečenskog Vijeća sigurnosti Dudajevom, koji je rekao da ishod istrage ne bi trebao dovesti do progona odgovornih za te događaje, već je riječ o potrebi pravne procjene događaja koji su rezultirali prvim rusko-čečenskim ratom 1994.

Kadirov je bivši čečenski muftija koji je u tom ratu bio na strani boraca za neovisnost, ali se nakon početka drugog sukoba 1999. pridružio Rusima. Izabran je za predsjednika Čečenije na spornim izborima koje je 5. listopada organizirala ruska vlast. Namjeru pokretanja takve istrage obznanio je u nedjelju, prilikom preuzimanja položaja.

"Nije mi namjera nikoga izložiti sudskom progonu, ali je nužno saznati tko je bio iza svega, tko je bio pokretač i o čemu je zapravo bila riječ", izjavio je Kadirov.

Nešto prije raspada SSSR-a, u vrijeme kad su dosadašnje republike jedna za drugom proglašavale neovisnost, u ruskoj republici Čečeniji za predsjednika je izabran bivši zrakoplovni general Crvene armije Džohar Dudajev, koji je 4. studenoga 1991. jednostrano proglasio neovisnost od Ruske Federacije.

Ubrzo nakon toga, 9. veljače 1992. pripadnici čečenskih separatista iz vojarni ruske vojske priskrbili su si oružje, a ruske vlasti proglasile su izvanredno stanje. Dudajev je ubijen projektilom 21. travnja 1996. tijekom akcije organizirane u cilju njegova uklanjanja.

Pročitajte više