Kajin: Češća dobna nego spolna diskriminacija

U HRVATSKOJ je prisutnija diskriminacija po dobi, nego po spolu, ocijenio je Damir Kajin (IDS) u poslijepodnevnoj saborskoj raspravi o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za prošlu godinu.

Čovjek s 50 godina star je za svakog poslodavca, rekao je Kajin, ističući da bi za tu kategoriju trebao pravobranitelj možda prije nego za ravnopravnost spolova.

Ponešto drukčije taj problem vide njegove kolegice, koje upozoravaju da čak 190 tisuća žena traži posao, da žene čine 58 posto nezaposlenih, a one zaposlene lošije su plaćene od kolega.

Čak 75 posto žrtava "mobinga", to jest zlostavljanja na poslu, su žene, ističe Karmela Caparin (HDZ), a Ingrid Antičević-Marinović (SDP) smatra neprihvatljivim da se žene u reklamama prikazuju kao objekti koji se brinu o deterdžentima i čistoći rublja, dok je, primjerice, kupnja automobila rezervirana za muškarce.

Mirjana Brnadić (HDZ) zatražila je da se Edo Pezzi, legendarni radijski reporter, ispriča zbog izjave da je "lopta ženskog roda i nikad ne znate kako će pasti", koju je izrekao prenoseći nedavno utakmicu Hajduk-Rijeka.

Pravobraniteljica Gordana Lukač-Koritnik izvijestila je da su joj se godine 2004. većinom žalile žene, a gotovo 90 posto pritužaba odnosilo se na nasilje u obitelji i diskriminaciju na području rada.

U posebnim su problemima trudnice i majke. Naime, uz već uobičajenu pojavu da poslodavci sa ženama sklapaju ugovore na određeno vrijeme i produžuju ih samo dok ne zatrudne, sve je češće da se i žene s ugovorima na neodređeno vrijeme, kad zatrudne, dovode u situaciju da "dobrovoljno" potpišu ugovore o radu na određeno, istekom kojih im prestaje radni odnos.

Sabor će o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova raspravljati i sutra, u nastavku 14. sjednice.

Pročitajte više