Kajin: Haaški sud stvoren da bi pacificirao Balkan

POTPREDSJEDNIK IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin izjavio je danas na konferenciji za novinstvo u Rijeci da je Haaški sud "politički sud, stvoren da bi se pacificirao Balkan", ustvrdivši da je prvostupanjska presuda Tihomiru Blaškiću i "presuda politici Franje Tuđmana i Gojka Šuška u BiH".

Po Kajinovu mišljenju politika prvoga hrvatskog predsjednika Tuđmana i negdašnjeg ministra obrane Šuška bila je "štetna za Hrvate u BiH, za Hrvatsku i BiH u cjelini".

Potpredsjednik IDS-a smatra da je nepravomoćna presuda Haaškog suda na 45 godina umirovljenom generalu Blaškiću svojedobno bila upozorenje vlastima u Zagrebu "kako može proći opstrukcija toga suda".

Dodao je kako pravomoćnu presudu Žalbenog vijeća Haaškog suda generalu Blaškiću, kojom mu je kazna smanjena na devet godina, "ne treba doživljavati kao oslobađajuću već i kao poruku za kooperativnost Mesića i Račana i potpune suradnje Vlade Ive Sanadera s Haaškim sudom".

Kajin također drži da Blaškić nije oslobođen, nego da je on prvi koji je odslužio kaznu.

Potpredsjednica IDS-a i saborska zastupnica Dorotea Pešić-Bukovac najavila je da IDS započinje pregovore s mogućim partnerima za izlazak na lokalne izbore. To su SDP, HNS, PGS i HSU, a rezultati pregovora će se znati do rujna, dodala je.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više