Kajin: Sve gori slovensko-hrvatski odnosi

POTPREDSJEDNIK i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo ustvrdio da hrvatskoslovenski odnosi postaju sve gori osvrćući se na posjet premijera Ropa i ministra vanjskih posova Vajgla Piranskom zaljevu.

Kajin je mišljenja da jedino gospodarstvenici mogu pomoći u prevladavanju napetosti te da loši međusobni odnosi štete gospodarskim interesima obiju zemalja. Spomenuo je podatak o sedam posto manje slovenskih turista u Istri nego 2003. te da bi se slično moglo dogoditi i 2005. Kako je rekao, teško je utvrditi je li tomu uzrok politika cijena ili događaji u Piranskom zaljevu.

Kajin je izjavio i da su Istra i Hrvatsko primorje u svojevrsnoj izolaciji prema Europi zbog katastrofalnih slovenskih prometnica koje vode prema hrvatskoj granici.

Također je rekao da podržava prijedlog za osnivanje istražnog saborskog povjerenstva za brodogradilište "Viktor Lenac" ako će to pomoći očuvanju tvrtke i radnih mjesta, ali ne i ako je jedini razlog tog prijedloga politizacija.

Komentirajući naputak policije da se tolerira 0,1 promila alkohola u krvi, istaknuo je da MUP nema pravo na temelju internih naputaka mijenjati zakonske norme. Dodao je da, ako može autonomno MUP promijeniti odredbu o 0,0 promila, može autonomno tolerirati i 0,5 promila, što bi, po njemu, bilo logično i prirodno jer se građane kažnjava drakonskim kaznama, a mjerenja se obavljaju uređajima sa znatnim odstupanjima. Kajin je ocijenio da zakon ne daje učinke jer ljudi i dalje stradavaju.

Na novinarsko pitanje odgovorio je da podržava rušenje vinskog podruma Ivana Jakovčića u selu Sveti Juraj ako ne postoji mogućnost legalizacije te gradnje. No, rekao je, isto tako trebaju se rušiti i svi ostali bespravno sagrađeni objekti.

Pročitajte više