Kajin: Vojska napušta granice bez odluke Hrvatskog sabora

POČETAK današnjega saborskog zasjedanja obilježio je istup IDS-ova zastupnika Damira Kajina koji je prosvjedovao zbog, kako je ustvrdio, nedopuštena slanja hrvatskih vojnika na vježbu u SAD bez odluke Hrvatskog sabora.

Pozivajući se na obavijest iz Ministarstva obrane da jedan vod Hrvatske kopnene vojske danas odlazi na višednevnu zajedničku vojnu vježbu sa satnijom Nacionalne garde Minnesote u SAD-u, koju je danas prenio dnevni tisak, Kajin je izjavio da je neustavno i nezakonito slatii hrvatske vojnike izvan hrvatskih granica bez odluke Hrvatskog sabora, te pozvao predsjednika Sabora Vladimira Šeksa da reagira.

Šeks mu je odgovorio da Ustav i zakoni jasno propisuju načine na koji Hrvatska vojska može napustiti granice, dodavši da će Hrvatski sabor raspraviti je li u spomenutu slučaju prekršen Ustav i zakon.

Nakon toga saborski zastupnici počeli su raspravu o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, po kojima bi se zabrana štrajka u ustanovama i službama hitne medicinske pomoći proširila i na preglede i osnovne dijagnostičke postupke kojima se u bolesnika isključuje hitno stanje, kao i na cjelodnevnu intenzivnu skrb te slične poslove.

Zdravstveni djelatnici, koji sada mogu dopunski raditi samo u ustanovi u kojoj su zaposleni, ubuduće bi to mogli i u drugim ustanovama, te kod liječnika privatne prakse.

Uvjet je da na to pristane poslodavac i da ispunjavaju obvezu 40-satnog radnog tjedna.

Upravna vijeća zdravstvenih ustanova obvezala bi se da najmanje jednom na mjesec analiziraju financijsko poslovanje, a kad se pojavi gubitak, da obvezno obavijeste vlasnika.

Spomenute promjene županijama bi omogućile osnivanje najmanje jednog doma zdravlja, Zagrebu najmanje tri, a domovi zdravlja morali bi se osnovati i na otocima s više od deset tisuća stanovnika - Braču, Hvaru, Korčuli, Visu, Cresu, Krku, Lošinju i Rabu.

O predloženim zakonskim promjenama raspravljaju saborski klubovi.

Pročitajte više