Kakav je Davor Filipović bio košarkaš? Evo svih dostupnih statistika

Foto: Guliver

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović u više je navrata spominjao svoju strast prema košarci, pa čak i u kampanji najavljivao da će Cibonu vratiti na stare staze slave.

Filipović je u mladosti bio aktivan košarkaš, pa i hrvatski reprezentativac u mlađim kategorijama, a 2002. je čak bio član generacije koja je s kasnijim seniorskim reprezentativcima Rokom Ukićem, Markom Tomasom, Markom Banićem i Dragom Pašalićem osvojila juniorsko europsko zlato.

Tri godine igrao za juniorsku reprezentaciju, ali je bio epizodist

Igrao je na sva tri velika natjecanja do isteka juniorskog staža, iako nije bio među važnijim igračima. Nakon što je prošao mlađe kategorije u KK Splitu, otišao je u SAD na studij Business Managementa na sveučilište Fairleigh Dickinson u New Jerseyu i bio član njegove košarkaške momčadi.

Nakon toga vratio se u hrvatsku košarku, pa iako se na stranicama HKS-a ne mogu pronaći podaci o njemu, na opskurnijim stranicama registrirano je da je od 2004. do 2006. igrao za sinjski Alkar, a 2009./10. za niželigaša Jadran iz Rijeke.
Na temelju dostupnih statistika vidi se da nije bio osobit potencijal za profesionalnu košarku.

Na prvenstvu promašio 11 od 12 šuteva iz igre

U pohodu na europsko zlato dobio je 26 minuta na parketu protiv Latvije, ali nije se iskazao i postigao je samo tri poena. U nastavku turnira ni na jednoj utakmici nije igrao više od osam minuta. Postigao je ukupno osam poena, odnosno jedan po utakmici, a pogodio je samo jedan od 12 šuteva iz igre, odnosno 8%. Njegovu kompletnu statistiku s tog natjecanja možete vidjeti OVDJE.

Iduće godine ekipi su se pridružili godinu mlađi Damir Markota i Hrvoje Perić, a na Svjetskom prvenstvu U-19 reprezentacija završila je na četvrtom mjestu. Filipoviću je na tom natjecanju minutaža narasla na 15 po utakmici, a postigao je ukupno 20 poena, odnosno 2.5 u prosjeku.

Na EP-u 2004. odigrao je dva skoro cijela susreta, na dva je u igri bio po sedam minuta, a na tri nije ni nastupio. Hrvatska je podbacila i završila na 12. mjestu, a Filipović na prosjeku od 1.8 poena.

Na koledžu je odigrao 39 minuta u dvije sezone

U Americi nije ostavio ozbiljan trag. Fairleigh Dickinson je košarkaški nepoznato sveučilište, iako igra u najjačoj diviziji NCAA košarke, a on je u dvije godine odigrao ukupno 39 minuta na 11 utakmica i postigao ukupno osam koševa, s tim da u drugoj sezoni nije zabio niti jedan. Ali je zato u tom kratkom razdoblju na parketu stigao čak šest puta izgubiti loptu. Njegovu opširnu sveučilišnu statistiku možete vidjeti OVDJE.

Prema portalu ProBallers, Filipović je po povratku s koledža dvije sezone igrao za sinjski Alkar i nastupio u 15 utakmica uz prosjek od 2.9 koševa u 13 minuta igre.

Iako je kao tinejdžer bio dovoljno dobar da tri godine zaredom bude dio juniorske reprezentacije na velikim natjecanjima, bio je jedan od mnogih koji su otpali prelaskom u seniorsku košarku. Za razliku od bivšeg suigrača Roka Ukića, koji i s 36 godina igra u svom KK Splitu, Filipović je odavno otišao u sasvim drukčijem smjeru. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više