Kako je Čaleta pobjegao? Policajci su mu vjerovali, poznato zašto

Foto: Milan Šabić/Pixsell

SPLITSKI zatvorenik Branimir Čaleta kojem se sudi za ubojstvo trudnice, koji je jučer pobjegao pravosudnim policajcima te iste večeri uhićen, u zatvoru je, navode nam u Ministarstvu pravosuđa i uprave, bio urednog ponašanja te je obavljao poslove redarstva na zatvoreničkim odjelima. U Ministarstvu nam objašnjavaju kako stoga ništa nije ukazivalo na mogući incidentni događaj.

>> Glasnogovornica policije opisala kako je uhvaćen odbjegli ubojica trudnice

U Ministarstvu pravosuđa i uprave ističu kako su podaci koji se saznaju o izvršavanju kazne zatvora službena i profesionalna tajna, no zbog, kako navode, objektivnog informiranja javnosti, poslali su nam odgovore na pitanja kako je točno došlo do bijega Branimira Čalete.

U srijedu, 2. rujna 2020. godine, oko 12.20 prilikom povratka i smještaja u specijalno vozilo istražnog zatvorenika B.Č. pred Županijskim sudom u Splitu došlo je, ističu nam u Ministarstvu, do nedozvoljenog udaljavanja imenovanog istražnog zatvorenika tako da je prilikom otvaranja vrata iskoristio nepažnju dvojice službenika pravosudne policije koji su ga sprovodili te, premda je bio vezan lisicama za ruke, uspio se udaljiti.

"Pravosudni policajci su trčali, ali im je zatvorenik pobjegao"

"Tom prilikom dvojica službenika pravosudne policije koji su bili u sprovođenju sukladno propisima su ispalili dva metka upozorenja u zrak kako bi onemogućili daljnji bijeg imenovanog, ali se imenovani nije zaustavio na dana upozorenja. Napominjemo da državni službenik odjela osiguranja neće primijeniti vatreno oružje ako bi se time ugrozio život druge osobe. Službenici pravosudne policije su nakon toga trčali za imenovanim istražnim zatvorenikom, ali je isti pobjegao", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

>> Satima u Splitu tragali za ubojicom trudnice, pobjegao je pravosudnim policajcima

Navode kako je zahvaljujući tome što su službenici pravosudne policije uspjeli točno precizirati smjer kretnja, istražnog zatvorenika istoga dana uhitila je policija MUP-a.

"Imenovani zatvorenik uhićen je od strane službenika MUP-a oko 20.30 i sproveden u Zatvor u Splitu u 22.50. I dalje je u tijeku utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do bijega. No, prema dosad prikupljenim informacijama, ne radi se o planiranom bijegu niti je istražni zatvorenik imao pomagače, a tijekom bijega nije bio u kontaktu s drugim osobama niti je došlo do kršenja zakona ili ugroze javnosti", ističu u Ministarstvu.

Pravosudni policajci počinili teški propust

Za vrijeme izdržavanja mjere istražnog zatvora (preko godinu dana) istražni zatvorenik je, navode nam, bio urednog ponašanja te je obavljao poslove redarstva na zatvoreničkim odjelima te nije ništa ukazivalo na mogući incidentni događaj.

>>Suspendirani policajci kojima je pobjegao Čaleta

Protiv dvojice službenika pravosudne policije koji su sprovodili imenovanog istražnog zatvorenika upraviteljica Zatvora u Splitu je, kažu nam u Ministarstvu, pokrenula stegovni postupak radi teškog propusta u obavljanju poslova sprovođenja te su udaljeni iz službe do okončanja postupaka koji će se provesti pred nadležnim službeničkim sudom za zatvorski sustav.

Napominju da se radi o iskusnim pravosudnim policajcima koji su u zatvorskom sustavu od 1994. tj. 2007. godine.

"Poslovi sprovođenja i naoružanje službenika pravosudne policije detaljno su regulirani s više propisa (Zakonom o izvršavanju kazne zatvora, Pravilnikom o načinu obavljanja poslova odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima te Pravilnikom o načinu primjene sredstava prisile) uz provođenje dodatnih mjera opreza te posebno izdvajamo: Prije svakog sprovođenja obavlja se sigurnosna procjena od strane rukovodećih službenika Odjela osiguranja, izdaje se nalog za sprovođenje s propisanim posebnim mjerama za održavanje reda i sigurnosti koje su potrebne za uspješno obavljanje zadaće. Napominjemo da nije moguće propisati da se sve osobe lišene slobode sprovode vezani lisicama za noge i ruke jer se izvršavanje kazne zatvora mora organizirati na način kojim se poštuje ljudsko dostojanstvo, a također se radi o različitim kategorijama osoba lišenih slobode s različitim procjenama sigurnosti", stoji u odgovoru Ministarstva.

Pročitajte više