PREDSJEDNIČKI IZBORI

Kako je Kolinda hvalila Sanadera: "Borac protiv kriminala i korupcije"

Foto/screenshot: EPA/Washington Times

“DOKTORA Franju Tuđmana smatram svojim učiteljem”, izjavila je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović prije nekoliko dana nakon što je u povodu dvadesete godišnjice Tuđmanove smrti posjetila njegovu rodnu kuću u Velikom Trgovišću.

Kolinda Tuđmana može, naravno, proglašavati svojim učiteljem, no teško je povjerovati da ju je osnivač HDZ-a i prvi predsjednik RH smatrao svojom učenicom jer, vjerojatno za života, i nije bio svjestan postojanja nekakve tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kolindin učitelj nije Tuđman, nego Sanader

No, Kolinda jest s jednim predsjednikom HDZ-a imala odnos koji bi se mogao opisati kao odnos učenice i učitelja, a to je bio Ivo Sanader koji ju je i promovirao prvo u ministricu europskih, pa onda i vanjskih poslova RH.

Kolinda njega danas uopće ne spominje pa vrijedi podsjetiti da je aktualna predsjednica ostala vjerna Sanaderu i nakon što je se odrekao nakon parlamentarnih izbora 2007. te je tek zahvaljujući intervenciji tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića poslana za hrvatsku veleposlanicu u Washington umjesto da je izletjela na cestu.

Naime, niskotiražni desničarski američki list Washington Times objavio je 9. studenog 2008. kolumnu Jeffreyja Kuhnera koji je ustvrdio da je “Hrvatska pod Sanaderovom vlašću postala mafijaška država”. Na to su tada upozoravali i mnogi u Hrvatskoj, a povijest je pokazala da je Kuhner u tome itekako bio u pravu.

S druge strane, Washington Times je bio i ostao nevažna publikacija tako da se komotno moglo ignorirati Kuhnerovu kolumnu. Tadašnja hrvatska veleposlanica Grabar-Kitarović ipak je odlučila reagirati te je poslala pismo Washington Timesu, koje su oni objavili i koje se i danas može naći na mrežnim stranicama ovih novina.

Kolindino neukusno ulizivanje Sanaderu na stranicama Washington Timesa

Evo što je Kolinda krajem studenog 2008. pisala Washington Timesu o Sanaderu.

“Suprotno onome što je 9. studenog Jeffrey Kuhner napisao u svojoj kolumni pod naslovom Hrvatska u kaosu, Hrvatska je stabilna demokracija i tržišno gospodarstvo sa stabilnim institucijama te na putu prema članstvu u NATO i članstvu u Europskoj uniji. Hrvatski premijer Ivo Sanader je naširoko priznat i cijenjen reformator koji je pokazao odlučnost i odrješitost u ostvarenju nacionalnih ciljeva članstva u EU i NATO-u, potpuno svjestan raspona reformi koje to iziskuju. U posljednjih nekoliko godina, Hrvatska je postala primjer zemlje koja uspješno provodi reforme.

Čak i s nedavnim usporavanjem gospodarstva uzrokovanog globalnim trendovima recesije, Hrvatska je još uvijek najdinamičnija tranzicijska zemlja u jugoistočnoj Europi, sa stabilnim gospodarskim rastom i stabilnom valutom, i bruto domaćim proizvodom koji kontinuirano raste uz nisku inflaciju. Proteklih nekoliko godina, Svjetska banka stavlja Hrvatsku među 10 najboljih reformatora u svijetu u vezi s poslovnim i regulatornim poboljšanjima okruženja. Ne manje važno je da je Hrvatska također rangirana među 20 najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu.

Europska komisija ocjenjuje u svom nedavnom izvješću kako bi završna faza pristupnih pregovora s Hrvatskom trebala nastupiti do kraja 2009. godine, u svjetlu cjelokupnog napretka koji je Hrvatska postigla na dosadašnjem putu pristupanja EU-u. Izazovi i dalje ostaju, ali hrvatska je vlada odlučna da posveti sve potrebne napore kako bi se ispunile preostale reforme koje proizilaze iz pristupanja EU-u.

Gospodin Sanader unaprijedio borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala

Nakon nedavnih tragičnih događaja, hrvatska je policija već uhitila nekoliko osoba uključenih u ubojstvo novinara Ive Pukanića. Hrvatska vlada nije tratila vrijeme i trud kako bi dodatno unaprijedila svoje aktivnosti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te je također pojačala i regionalnu suradnju u ovom aspektu.

Gospodin Sanader je pokrenuo ovu novu politiku uključivanjem dvojice iskusnih i visoko kvalificiranih profesionalaca u svoju vladu kako bi vodili pravosuđe i policiju. Predsjednik, premijer i oporba dali su punu podršku za novi set mjera koje se pripremaju od strane vlade kako bi se učinkovito borili protiv organiziranog kriminala i korupcije, što uključuje davanje prioriteta sudskim predmetima koji se tiču organiziranog kriminala i korupcije, jačanju anti-korupcijskih jedinica i dopuni i donošenju novog zakona, jačanju institucionalnih kapaciteta i međuagencijske koordinacije.”

Kolinda danas Sanadera uopće ne spominje, a on ju je politički stvorio

Samo nešto više od pola godine nakon Kolindinog uvlakačkog pisma Washington Timesu, Hrvatska je bila duboko u recesiji, “u banani”, kako je to Sanader rekao, a on je dao ostavku i pobjegao s broda koji tone. Uslijedila su i razna otkrića o tome kako je Kolindin politički učitelj organizirano pljačkao državu.

Usput, jedan od "dvojice iskusnih i visoko kvalificiranih profesionalaca" koje je Sanader doveo u vladu nakon ubojstva Ive Pukanića bio je Tomislav Karamarko na mjestu ministra unutarnjih poslova, čime je učinjen i prvi korak u kasnijem Karamarkovom preuzimanju HDZ-a.

Danas se čini da je kandidatkinja HDZ-a za još jedan predsjednički mandat na sve to zaboravila, što je manji problem nego ako su to zaboravili i hrvatski građani.

Pročitajte više