Kako je korona odjednom opet izazvala kaos u zračnom prometu

Foto: Reuters/Guliver

KORONAVIRUS ovih dana je (opet) izazvao kaos u zračnom prometu diljem svijeta.

Kad je 2020. godine proglašena pandemija, zračni promet je praktički stao. No od kasnog proljeća 2020. se počeo oporavljati, uz postojanje većih ili manjih mjera. U posljednje vrijeme zračni promet se stabilizirao, barem u kontekstu pandemijskih uvjeta.

No zadnjih dana diljem svijeta otkazano je na tisuće letova. Samo danas, kako piše BBC, otkazano je 1400 letova. Riječ je uglavnom o letovima iz američkih ili kineskih destinacija koje bilježe povećan broj zaraženih omikronom.

 

Kako se sad odjednom ovo događa?

Kako je sad odjednom došlo do tako naglog i velikog broja otkazivanja?

Glavni krivac je omikron.

Kako kažu iz US Airlinesa, do poremećaja dolazi zbog velikog broja pozitivnih testova članova posade ili zbog izolacije.

Razlog je i uvođenje novih mjera. Primjerice, Hong Kong je zabranio sve letove iz Južne Koreje na dva tjedna nakon što je nekoliko putnika bilo pozitivno.

Ukupno, tijekom božićnog vikenda otkazano je preko 8000 letova.

Komercijalne zrakoplovne kompanije otkazale su 1171 let unutar, u ili iz SAD-a u nedjelju, pokazuju podaci stranice FlightAware.com, prenosi Reuters.

Treći je to dan zaredom s velikim brojem otkazanih letova u SAD-u. Za Božić je otkazano 997 letova, a za Badnjak gotovo 700.

Božićni praznici u SAD-u poklopili su se s rastom broja slučajeva zaraznije omikron varijante covida-19, na koju otpada tri četvrtine slučajeva u zemlji.

Zbog omikrona, od kojega je manja šansa za hospitalizaciju nego kod prethodnih varijanti, broj slučajeva porastao je za 45 posto na prosječno 179 tisuća dnevno u SAD-u prema Reutersovom izračunu.

Veći broj pilota u izolaciji

Uslijed većeg broja zaraženih, veći broj pilota i članova zrakoplovnih posada je u izolaciji, a otkazivanju letova doprinijeli su i loši vremenski uvjeti u nekim područjima.

Glasnogovornik Delte kazao je da "zimsko vrijeme u dijelovima SAD-a i omikron i dalje utječu" na raspored letova, dok je glasnogovornik Southwest Airlinesa kazao da su svi njihovi letovi otkazani zbog vremenskih uvjeta. United Airlines objavio je kako je morao otkazati stotinjak letova u nedjelju.

Najpogođenije su zračne luke u Seattleu, Atlanti, Los Angelesu, Zračna luka Dallas-Fort Worth te Zračna luka JFK u New Yorku.

Otkazivanja na kraju godine

Iako se broj otkazanih letova čini velik, to je zapravo jako mal postotak ukupnog broja letova. No problem je što se ta otkazivanja događaju na samom kraju godine, kad tradicionalno najviše ljudi putuje. Zato ova otkazivanja pogađaju jako velik broj ljudi.

Otkazani brojni letovi iz Hrvatske

Posljednjih dana otkazan je i značajan broj letova iz Hrvatske. To, doduše, nije izravno vezano za trenutnu epidemiološku situaciju, ali svakako valja zabilježiti.

Kako je pisao portal Croatian Aviation, Ryanair je na idućih nekoliko tjedana otkazao velik broj linija. Riječ je o letovima u siječnju, ali nije isključeno da se ta odluka produži i na iduće mjesece.

Ovo je popis otkazanih letova:

Zagreb - Brussels Charleroi - Zagreb, od 9.1. do 2.2.2022.,

Zagreb - Sofija - Zagreb, od 8.1. do 2.2.2022.,

Zagreb - Dusseldorf Weeze - Zagreb, od 8.1. do 2.2.2022.,

Zagreb - Frankfurt Hahn - Zagreb, od 9.1. do 4.2.2022.,

Zagreb - Karlsruhe - Zagreb, od 8.1. do 1.2.2022.,

Zagreb - Memmingen - Zagreb, od 7.1. do 4.2.2022.,

Zagreb - Napulj - Zagreb, od 7.1. do 4.2.2022.,

Zagreb - Podgorica - Zagreb, od 8.1. do 1.2.2022.,

Zagreb - Oslo Torp - Zagreb, od 8.1. do 2.2.2022.,

Zagreb - Malmo - Zagreb, od 8.1. do 1.2.2022.,

Zagreb - Basel - Zagreb, od 7.1. do 4.2.2022.,

Zagreb - Manchester - Zagreb, od 9.1. do 3.2.2022.

Dodatno, na određenim je linijama došlo do smanjenja broja tjednih operacija:

Zagreb - Gotenburg - Zagreb, s tri na dva leta tjedno,

Zagreb - Milano Bergamo - Zagreb, s četiri na dva leta tjedno,

Zagreb - Paphos - Zagreb, s dva na jedan let tjedno,

Zagreb - London Stansted - Zagreb, sa sedam na četiri leta tjedno.

Kako neslužbeno doznaje Croatian Aviation, velika je vjerojatnost da se suspendirane linije neće vratiti u promet na početku veljače, već tek s ljetnim redom letenja, što je, s jedne strane, i očekivano s obzirom na nisku potražnju i nove komplikacije u putovanjima uzrokovane globalnom pandemijom.

Očekuju veće gubitke

Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair snizio je poslovne procjene za tekuću poslovnu godinu, pa sada očekuje još veći gubitak zbog širenja soja omikrona i s njime povezanih mjera ograničenja putovanja.

Ryanair za financijsku godinu, koja će trajati do kraja ožujka 2022., predviđa neto gubitak između 250 milijuna i 450 milijuna eura. Ranije je očekivao gubitak od 100 do 200 milijuna eura.

Ta zrakoplovna grupa je u četvrtak priopćila da će u ovoj godini prevesti manje od 100 milijuna putnika. Ti će podaci, naravno, uvelike ovisiti o daljnjem tijeku pandemije, navodi se.

Ryanair je za 33 posto smanjio broj svojih letova u siječnju, a o letovima za veljaču i ožujak još nije odlučio.

Kompanija je priopćila da će više o utjecaju omikrona na europska ograničenja putovanja znati 31. siječnja, kada bude objavljivala svoje poslovne rezultate za treće tromjesečje.

Pročitajte više