VIDEO Spriječena još veća tragedija u Meksiku: "Imaju najrazvijeniji sustav protiv potresa"

Foto: Hina
 
DRUGI veliki potres u Meksiku u samo dva tjedna nanio je ogromnu štetu diljem države te odnio preko 200 života, piše portal Quartz.
 
Međutim, Mexico City i još nekoliko gradova imaju jednu stvar koja ih u cijeloj tragediji može utješiti: razvijen sustav ranog upozorenja, koji sprečava da tragedija bude još veća.
 
Snimka iz Mexico Cityja prikazuje kako su sirene za uzbunu zbog potresa u utorak dale stanovnicima najmanje 20 sekundi da pobjegnu iz zgrada koje su se urušavale, što je mnogima spasilo život.
 
Sustav upozorenja je razvijen nakon potresa 1985. godine, kada je u Mexico Cityju poginulo više od 5000 ljudi, a milijuni su ostali traumatizirani.
 
"Sustav razvijeniji nego u puno naprednijim državama"
 
Razvoj sustava naredile su lokalne vlasti Mexico Cityja i do 1991. postavljeno je 12 seizmičkih senzora uz obalu. Od tada je postavljeno još 100 senzora uz meksičku pacifičku obalu, a omogućavaju upozorenje stanovnicima do dvije minute prije udara seizmičkih valova.
 
Novinar Michael J. Coren zaključuje da je Meksikov sustav upozorenja razvijeniji nego u puno naprednijim svjetskim i europskim državama, koje bi se trebale ugledati na njega. 

Pročitajte više