Kako je policija izgubila kilogram zlata?

PRAVI heroji ispali su radnici Tehničke jedinice Šibenik koji su jučer u 9,30 sati na čvoru Šibenik na autocesti pronašli oko kilogram zlata i pošteno to prijavili policiji koja je te vrijedne predmete negdje izgubila "po putu".

Zlato koje su cestari pronašli pomno je bilo spremljeno u vrećicu i zamotano krpom i novinama. Po njihovim riječima to je bilo prstenje i druga zlatnina, a sumnjaju kako je bilo i dragog kamenja. "Ispali smo pravi ljudi jer smo zlato mogli podijeliti među sobom, a mi smo to odmah prijavili policiji", rekao je za Index jedan od radnika Tehničke jedinice Šibenik koja radi u sklopu Hrvatskih autocesta.

Policija ne zna gdje je kilogram zlata

Velika je zagonetka gdje je nestalo zlato koje su cestari uredno jučer oko 15 sati predali policajcima. Kako glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor tvrdi da takav događaj nije zabilježen sumnja se da su vrijedni predmeti "dobili noge" negdje između autoceste i policijske stanice. Radnici koji su predmete predali tvrde kako su policijski inspektori uredno preuzeli "smotuljak" i napisali zapisnik o događaju.

S obzirom da je zlato pronađeno na autocesti nedaleko od čvora Šibenik, informaciju o pronalasku zlata provjerili smo i u okolnim policijskim postajama, ali rezultat je bio jednak - kilogram zlata je misteriozno nestao. Marina Kraljević Gudelj iz PU splitsko-dalmatinske i Sandra Poljak Jurinčić iz PU zadarske rekle su nam isto što i njihova šibenska kolegica: takav događaj nemaju u evidenciji. Što su policajci napravili sa zlatom koje su im radnici predali zasad nije poznato, ali možemo pretpostaviti da će njihovi nadređeni imati dosta posla s utvrđivanjem odgovornosti.

Zbog toga što policija ne zna za taj događaj ne možemo znati da li su pomno zamotani vrijedni predmeti slučajno ispali iz nekoga automobila ili su radnici preduhitrili onoga tko je vrijedne stvari trebao pokupiti "na dogovorenom" mjestu. Tako su, možda, ovi savjesni djelatnici spriječili i kriminal koji se događao preko autoceste. Bilo kako bilo, policija bi ubrzo trebala saznati gdje je nestalo zlato koje su im predali cestari, jer kilogram vrijednih predmeta samo "alkemičarskim" postupcima može nestati s lica zemlje.

Zlato ili bižuterija, pitanje je sad?

Nakon objave teksta na Indexu, policija je nenadano utvrdila kako se zapravo ne radi o zlatu, već o bižuteriji. Naime, glasnogovornica PU šibenske Marica Kosor nazvala je našu redakciju s opravdanjem kako nisu mogli pronaći dokumentaciju o pronađenom zlatu jer se zapravo radi o bezvrijednim materijalima. "Ne bih baš rekao da se radi o bižuteriji", rekao nam je jedan od djelatnika Tehničke jedinice Šibenik, koji su pronašli "smotuljak", te dodao da su tvrdnje policije presmiješne. "Mi smo to držali u rukama i sasvim je sigurno da se radi o zlatu".

I.Kri./P.V.
Foto: Ante Baranić/Cropix

Pročitajte više