Kako je propali poduzetnik Lovro Kuščević postao najbogatiji ministar u vladi?

Foto: Index/FaH

LOVRO KUŠČEVIĆ je, prema podacima iz imovinske kartice, najbogatiji ministar u vladi Andreja Plenkovića. Njegova imovina procjenjuje se na gotovo devet milijuna kuna. Osim što je najbogatiji, Kuščević je jedan od najvećih HDZ-ovih kritičara rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te radi na novom zakonu koji bi trebao dodatno suziti ionako sužene ovlasti tog Povjerenstva. Kada se pogledaju Kuščevićeve imovinske kartice, jasno je i zašto. No, krenimo redom.

Propale sve firme povezane s Kuščevićem

Kuščević je rođen 1975. godine u Supetru, a u Splitu je pohađao srednju Ekonomsko-upravno školu. On sam tvrdi da se u HDZ upisao dok je još bio maloljetan, sa 16 godina. Godinu kasnije upisao je Pravni fakultet u Splitu koji je završio s 24 godine, no pravom se nije bavio.

Po povratku iz Splita postaje voditelj prodaje u dvije tvrtke, i to Carrara Brač za prodaju kamena i mramora koja je te 2000. godine imala tri zaposlenika i prosječnu plaću od 2364 kune, te u tvrtki Bolka. Obje tvrtke su propale nekoliko godina nakon Kuščevićeva angažmana.

Kuščević d.o.o. ostao dužan državi 300 tisuća kuna, a dobavljačima preko milijun kuna

Kuščević je 2002. godine osnovao vlastitu tvrtku "Kuščević d.o.o.", s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna, koja je također godinama kasnije propala. Točnije, otišla je u stečaj s više od tristo tisuća kuna duga državi za razne poreze te preko milijun kuna dugovanja prema dobavljačima. Bila je riječ o trgovini namještajem.

Tvrtka je u početku, 2003. i 2004. godine, imala dobit od oko 40 tisuća kuna, no već 2005. godine gubitak je bio gotovo sto tisuća kuna, a 2006. gubitak je iznosio 264 tisuće kuna. Aktualni je ministar bio direktor do 2005. godine, kada postaje načelnik Općine. U vlasničkoj je strukturi ostao sve do 31. ožujka 2010. kada jedini vlasnik postaje Branimir Kuščević. Ta tvrtka brisana je 2013. godine.

Bez ušteđevine i nasljedstva te s propalom tvrtkom do velikog bogatstva

Iako se poslovno nikako nije proslavio, Kuščeviću je tih godina sjajno krenulo na političkom planu. Još 2001. godine postao je šef HDZ-a u Nerežišću, a 2005. godine načelnik te Općine. Primao je plaću od oko 11 tisuća kuna. U imovinskoj kartici koju je predao 2011. godine, Kuščević je prijavio imovinu veću od osam milijuna kuna. Zanimljivo je da nijednu nekretninu nije dobio nasljedstvom.

Naime, već tada, 2011. godine, prijavio je kuću s okućnicom i ukupnom površinom od tisuću kvadrata u Nerežišću. Ta kuća tada je bila procijenjena na sedam milijuna kuna. Prijavio je i 4 tisuće kvadrata građevinskog zemljišta u vlasništvu supruge, 2500 kvadrata voćnjaka te 15 tisuća kvadrata šume u Nerežišću. Tu je i poslovni prostor od 360 kvadrata u Supetru. Vrijednost imovine bila je već tada, kako smo napisali, veća od 8 milijuna kuna, a tu su još bila tri automobila, jedrilica te kamp-kućica. Zanimljivo je što je Kuščević naveo da je do te imovine došao svojim radom, kreditima te dijelom od prodaje imovine. Nije prijavio nikakvu ušteđevinu. Te godine prijavio je prihod od imovine u visini od 180 tisuća kuna.

Iznajmljuju pa imaju

Od 2010. godine imao je kredit kod Erste banke od milijun kuna na pet godina. Kuščević je isto tako prijavio da od svoje imovine, odnosno nekretnina, zarađuje 180 tisuća kuna godišnje.

Naime, Kuščević se bavi iznajmljivanjem smještaja, a o tome se brine njegova supruga. Tako je 2016. godine prijavio kako njegova supruga koja se bavi iznajmljivanjem na godišnjoj razini zaradi 80 tisuća kuna, a taj prihod od iznajmljivanja porast će 2018. godine na 120 tisuća kuna godišnje.

Te 2016. godine, dok je Kuščević još bio načelnik Općine i vijećnik u Županiji, svoju kuću u Nerežišću procijenio je na šest milijuna kuna, što je milijun kuna manje nego 2011. godine.

Bogatstvo se i dalje širi

Prijavio je gospodarski objekt u Nerežišću od 60 kvadrata, odnosno kuću s okućnicom procijenjenu na 200 tisuća kuna koju je kupio, kako se navodi u kartici - "prodajom imovine". Kada se usporede imovinske kartice iz 2011. i 2016. godine, vidljivo je kako od imovine jedino nedostaje poslovni prostor u Supetru, dok je ostala imovina kvadraturom ista. Taj prostor iz Supetra bio je 2011. godine procijenjen na milijun kuna. Te godine prijavio je i čamac "Pilothause" iz 2008. godine procijenjen na 50 tisuća kuna.

Ta godina izuzetno je bitna za Kuščevića jer tada ulazi u vladu Tihomira Oreškovića kao ministar graditeljstva i prostornog uređenja s plaćom od 17.440,48 kuna, a na popis svoje imovine dodaje te godine i novu šumu u Nerežišću od 3528 kvadrata.

Prijavio je da njegova supruga potražuje 400 tisuća kuna od prodane imovine. Tu su sada i dva građevinska zemljišta, dvije šume te vinograd s malo više od tisuću kvadrata procijenjen na 50 tisuća kuna. Nakon što je 2015. godine otplatio kredit iz 2010. godine od milijun kuna, Kuščević od tada nije prijavio nijedno kreditno zaduženje.

Pronašli smo ga u uvali Grška

Podsjetimo kako smo ovog vikenda objavili da se u bračkoj uvali Grška na idiličnoj osami nalaze dvije kuće, kojima je formalni vlasnik Ivica Žuvić, brat supruge Lovre Kuščevića, no da nema nikakve sumnje kako je njihov česti korisnik, a prema nekim indicijama i prikriveni vlasnik, upravo aktualni ministar.

>> Ovo je skrivena oaza u kojoj uživa Kuščević. Pitali smo ga tko je vlasnik

Pročitajte više