Kako je uhićen Sadam Husein

U 13 SATI započela je press konferencija povodom uhićenja Sadama Huseina.

Američki civilni upravitelj press konferenciju je započeo riječima "Dame i gospodo, uhvatili smo ga", nakon čega je uslijedio buran aplauz lokalnih novinara.

"Ovo je veliki dan u iračkoj povijesti; tiranin je u zatvoru", dodao je Bremer, a američki general Ricardo Sanchez dodao je da u akciji uhićenja nije bilo žrtava i da "nije bio ispaljen nijedan metak".

"Uhićeni Sadam Husein bio je vrlo pričljiv i spreman na suradnju", izjavio je Sanchez.

Potom je objašnjeno što je vodilo do Sadamovog uhićenja, i kako je uhićenje izvedeno. Nakon toga prikazane su snimke Sadama na liječničkom pregledu napravljenom nakon akcije, kao i jučer snimljene fotografije Sadama sa sijedom bradom i dugom kosom.

Sadam je bio zdrav i neozlijeđen. Objavljeno je kako Sadam nije pružao otpor.

Prikazivanje snimki poniženog i prljavog Sadama još je jednom izazvalo buran aplauz u dvorani, a čuli su se i uvrede na račun Sadama na arapskom jeziku.

Jedno od pitanja na konferenciji bilo je da li je Sadamova supruga pomagala koalicijskim snagama u hvatanju Sadama, na što je Bremer samo odvratio "glasine".

Tijek akcije

Tijekom posljednjih mjeseci praćenjem Sadamovih suradnika sužen je popis mogućih lokacija, da bi se na koncu došlo do dvije moguće lokacije.

Formirane su specijalne postrojbe koje su imale naređenje: ubij ili uhiti. U akciji je sudjelovalo 600 vojnika.

U subotu u 18 sati nakon što Sadam nije pronađen na prvoj lokaciji, naređena je iscrpna istraga. Američke snage Huseina su pronašle nakon kopanja lopatama duboko u nutrini jednog malog podruma. Nakon što ga nisu pronašli na jednom od dva naznačena mjesta, okružili su drugu kuću i četiri sata proveli čekajući.

Kad je Sadam shvatio da je okružen američkim vojnicima, otišao je u dio podruma nalik na bunker, a da bi doprli do njega, vojnici su morali srušiti jedan zid. Našli su ga samog samcatog, svog prašnog, imao je dugu bradu i izgledao kao se duže vrijeme nije okupao.

Vojnici su sa svrgnutog diktatora otrgnuli lažnu bradu i uzeli uzorke tkiva za testiranja DNK. Kod njega je pronađeno 750,000 američkih dolara i pištolj. Saddam Hussein nije pružao otpor.

U 21 sat Sadam je premješten u skrovište na nepoznatoj lokaciji.

"Američki vojnici izvukli su ga ispod hrpe povrća. Nije pružao otpor, skrivao se poput štakora. To je dokaz da Sadam nema ništa s otporom koji se pojavljuje u Iraku", rekao je u izjavi za TV postaju al-Jaziru vođa iračkog Pokreta za ustavnu monarhiju al-Sharif Ali bin al-Husein.

Uhićenje bivšeg iračkog diktatora moglo bi slomiti dosadašnju volju nekih njegovih najvjernijih pristalica i umanjiti strahove mnogih Iračana koji su pod njegovom diktaturom proživjeli gotovo trideset godina i tri užasna rata.

Američki dužnosnici nadaju su i da će iz Sadama uspjeti izvući važne podatke o navodnom programu nuklearnog naoružanja koje je bilo povodom američkom predsjedniku Georgeu Bushu za pokretanje rata, unatoč protivljenju mnogih saveznika, a o kojem je dosad pronađeno strašno malo ikakvih dokaza.

Uhićenje je i veliki poticaj samom Bushu, čija je kampanja za ponovni izbor za predsjednika iduće godine bila zasjenjena sve većim brojem američkih žrtava u Iraku i stalnim nesuglasicama sa saveznicima oko te zemlje, smatraju analitičari.

Američka administracija, frustrirana činjenicom da ne uspijeva naći vođu al-Qaide Osamu bin Ladena, optuživala je Sadama za djelomično poticanje nasilja protiv američkih vojnika, iako analitičari upozoravaju da bi se napadi mogli nastaviti i nakon njegova uhićenja.

Vođa račkog nacionalnog kongresa Ahmed Chalabi izjavio je da će Sadam biti izveden pred sud, a sustav predviđen za suđenje Sadamu i druugim bivšim visokim dužnosnicima njegove stranke Baas počeo je funkcionirati tek prošlog tjedna. "Ovo je dobro za Irak. Sudit će mu se; neka se suoči s pravdom", rekao je Chalabi.

Pročitajte više