Ukrajina je postala poligon za testiranje zapadnog oružja na bojnom polju

Foto: EPA

PROŠLE jeseni, dok je Ukrajina u nizu protunapada oslobađala velike dijelove svog teritorija, ruske je snage gađala topništvom i raketama američke proizvodnje. Navođenje dijela tog topništva obavljao je sustav za ciljanje domaće izrade koji je Ukrajina razvila na bojnom polju. Dio softvera proizvedenog u Ukrajini pretvorio je lako dostupne tablete i pametne mobitele u sofisticirane alate za ciljanje koji se sada široko koriste u ukrajinskoj vojsci, piše CNN.

Rezultat je mobilna aplikacija koja u stvarnom vremenu šalje satelitske i druge obavještajne slike u algoritam za ciljanje koji pomaže jedinicama u blizini fronta usmjeravati vatru na određene mete. A budući da je to aplikacija, a ne dio hardvera, lako ju je brzo ažurirati i nadograditi, a dostupna je gotovo kompletnom osoblju.

Američki dužnosnici upoznati s tim alatom kažu da je bio vrlo učinkovit u usmjeravanju vatre ukrajinskog topništva na ruske ciljeve. Aplikacija za ciljanje je samo jedan od mnogih primjera inovacija na bojnom polju koje je Ukrajina osmislila tijekom gotovo godinu dana rata, često pronalazeći jeftina rješenja za skupe probleme.

Male, plastične bespilotne letjelice tiho zuje iznad glave, bacaju granate i druga sredstva na ruske trupe. 3D pisači sada proizvode rezervne dijelove kako bi vojnici mogli popravljati tešku opremu na terenu. Tehničari su obične kamionete pretvorili u mobilne lansere projektila. Inženjeri su smislili kako pričvrstiti sofisticirane američke projektile na starije sovjetske borbene zrakoplove poput MiG-29, pomažući ukrajinskim zračnim snagama da obavljaju borbene zadaće i nakon devet mjeseci rata.

Ukrajinska domišljatost

Ukrajina je čak razvila vlastito protubrodsko oružje Neptun, temeljeno na dizajnu sovjetskih raketa, kojima može gađati rusku flotu s udaljenosti od gotovo 350 kilometara. Ova vrsta ukrajinske domišljatosti impresionirala je američke dužnosnike, koji su pohvalili sposobnost Kijeva da pronađe brza i jeftina rješenja za svoje potrebe na bojnom polju i tako ispunjava važne taktičke praznine koje je ostavilo veće, sofisticiranije zapadno oružje.

Iako američki i drugi zapadni dužnosnici nemaju uvijek savršen uvid u to kako točno funkcioniraju ukrajinski sustavi izrađeni po narudžbi - velikim dijelom zato što nisu na terenu - i dužnosnici i analitičari kažu da je Ukrajina postala pravi borbeni laboratorij za jeftina, ali učinkovita rješenja.

"Njihova je inovativnost jednostavno nevjerojatno impresivna", rekao je Seth Jones, direktor programa međunarodne sigurnosti pri Centru za strateške i međunarodne studije.

Istodobno je rat u Ukrajini ponudio Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima rijetku priliku da prouče kako se njihovi vlastiti sustavi naoružanja ponašaju pod intenzivnom uporabom i koje streljivo obje strane koriste za postizanje pobjeda u ovom žestoko vođenom modernom ratu.

Američki operativni časnici i drugi vojni dužnosnici također su pratili koliko je Rusija uspješno koristila jeftine i potrošne bespilotne letjelice koje eksplodiraju pri udaru, koje je osigurao Iran, kako bi desetkovala ukrajinsku električnu mrežu.

HIMARS

"Ukrajina je apsolutno laboratorij za oružje u svakom smislu jer ništa od te opreme nikada nije korišteno u ratu između dviju industrijski razvijenih nacija. Ovo je borbeno testiranje u stvarnom svijetu", rekao je jedan izvor upoznat sa zapadnim obavještajnim službama.

Za američku vojsku rat u Ukrajini bio je nevjerojatan izvor podataka o korisnosti vlastitih sustava. Neki moderni sustavi koji su poslani Ukrajincima - poput bespilotne letjelice Switchblade 300 i projektila dizajniranog za ciljanje neprijateljskih radarskih sustava - pokazali su se manje učinkovitima na bojnom polju nego što se očekivalo, prema američkom vojnom operativnom časniku koji je upoznat sa situacijom na bojnom polju, kao i prema nedavnoj studiji britanskog trusta mozgova.

No lagani višestruki raketni bacač M142 ili HIMARS, američke proizvodnje, bio je ključan za uspjeh Ukrajine, a dužnosnici su naučili vrijedne lekcije o stopi održavanja koje su ti sustavi zahtijevali pri tako intenzivnoj uporabi.

To kako je Ukrajina koristila svoju ograničenu zalihu projektila HIMARS da izazove kaos u ruskom zapovjedništvu, napadajući zapovjedna mjesta, stožere i skladišta opskrbe, otvara nove spoznaje, rekao je američki vojni dužnosnik dodajući da će vojni čelnici to proučavati godinama.

Haubica M777

Drugi ključni dio uvida odnosio se na haubicu M777, snažno topničko oružje koje je bilo ključni dio ukrajinske bojne moći. No cijevi haubica gube svoje nareze ako se previše granata ispali u kratkom vremenskom roku, rekao je drugi obrambeni dužnosnik, zbog čega je topništvo manje precizno i manje učinkovito.

Ukrajinci su napravili i taktičke inovacije koje su impresionirale zapadne dužnosnike. Tijekom prvih tjedana rata ukrajinski zapovjednici prilagodili su svoje operacije angažiranju malih postrojbi pješaštva tijekom ruskog napredovanja prema Kijevu. Naoružane raketama Stinger i Javelin na ramenu, ukrajinske trupe uspjele su se prišuljati ruskim tenkovima bez pješaštva na bokovima.

SAD je također pomno proučavao sukob da bi stekao saznanja o tome kako bi se rat dviju modernih nacija mogao voditi u 21. stoljeću. Operativni časnik kaže da je jedna od lekcija koju bi SAD mogao izvući iz ovog sukoba ta da bi tegljeno topništvo, poput sustava haubica M777, moglo biti stvar prošlosti. Te je sustave teže brzo pomicati kako bi se izbjegla uzvratna vatra, a u svijetu sveprisutnih bespilotnih letjelica i nadzemnog nadzora danas se vrlo teško sakriti, ističe ovaj časnik.

"Kada je riječ o naučenim lekcijama, o tome se može napisati knjiga", rekao je demokratski zastupnik Jim Himes iz Connecticuta, član Obavještajnog odbora američkog Zastupničkog doma.

Proizvođači vojne opreme i naoružanja također su primijetili novu priliku za proučavanje i plasiranje svojih sustava. BAE Systems je već objavio da je ruski uspjeh s kamikaza-dronovima utjecao na dizajn novog oklopnog borbenog vozila za američku vojsku, dodajući više oklopa za zaštitu vojnika od napada odozgo.

Nova rješenja

Američke vojne službe i industrije nastojale su testirati nove sustave i rješenja u borbi u kojoj je Ukrajina trebala svu pomoć koju je mogla dobiti. U prvim danima rata Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija poslala je pet laganih bespilotnih letjelica visoke razlučivosti američkom Zapovjedništvu za specijalne operacije u Europi - za slučaj da bi mogle dobro doći u Ukrajini. Dronovi koje je izradila tvrtka Hexagon nisu bili dio takozvanog programa evidencije ministarstva obrane, što ukazuje na njihovu eksperimentalnu prirodu.

Viceadmiral Robert Sharp, šef Nacionalne geoprostorno-obavještajne agencije u to vrijeme, čak se javno hvalio da je SAD obučavao "vojnog partnera" u Europi na tom sustavu. "Sustav omogućuje da se spustite ispod oblaka i prikupite vlastite podatke", rekao je Sharp za CNN na marginama satelitske konferencije u Denveru prošlog proljeća.

Unatoč intenzivnim naporima male skupine američkih dužnosnika i vanjske industrije, ostaje nejasno jesu li ovi dronovi ikada uspjeli ući u borbu.

U međuvremenu, više obavještajnih i vojnih dužnosnika izjavilo je za CNN kako se nadaju da će stvaranje onoga što američka vojska naziva "prihvatljivim" bespilotnim letjelicama - jeftinim oružjem za jednokratnu upotrebu - postati glavni prioritet proizvođača vojne opreme. "Volio bih da možemo napraviti jednokratni napadački dron od 10.000 dolara", čeznutljivo je rekao jedan od tih dužnosnika.

Pročitajte više