Kako raskrinkati lažnog branitelja?

NA FORUMIMA se pokreću teme kako se riješiti lažnih branitelja pa smo pitali nekolicinu što misle o toj temi. Lažne branitelje prijavljuju Ministarstvu obitelji i branitelja Jadranke Kosor  pa ono "sve prijave i informacije anonimne i potpisane" šalje Uskoku, kako su nam rekli, već četiri godine.

SDP-ovci kažu da je jedini način  raskrinkavanja lažnih branitelja - objava Registra branitelja, jer se ne može za nekoga tvrditi da nije na nekoj listi, kada nitko ne može saznati je li zaista tamo. Ante Kotromanović nije poslao čovjeka,  koji je došao neki dan do Sabora prijaviti jednog lažnog branitelja, Uskoku, jer misli da to neće riješiti problem. Jednog po jednog bi se tako trebalo raskrinkavati. Pita se Kotromanović i kako ljudi koji ih prozivaju mogu znati da ovi imaju status ili ne.

Različiti stavovi o dijelu Registra koji treba objaviti

"Možemo ga urediti po Zbornim područjima, brigadama - kopnena, mornarica, zrakoplovstvo, da ne bude brljotina od popisa po abecedi", predlaže Kotromanović dok priprema novi zakonski način da se objavi Registar, koji će, kaže, uskoro uputiti u proceduru. Što sprječava da ga se objavi? "Apsolutno ništa, samo Zakon o braniteljima, ne treba ni Zakon o policiji, MORH-u, niti tajnosti podataka", kaže Kotromanović, kada smo mu rekli argument MOBMS-a, "samo politička volja".

U HNS-u smatraju da se treba objaviti samo Opći dio, a Posebni, u kojemu je napisan ratni put, čijeg se objavljivanja neki branitelji plaše, neka ostane po strani, tajan. Pa će se onda znati i tako će se političkom odlukom riješiti to pitanje jednim udarcem, a ne pojedinačno.

Tko se okoristio, okoristio se

Pitali smo Đuru Dečaka iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata kako građanin može otkucati branitelja. Odgovara nam da ne postoji način da se ikome ikada, ikakvom objavom može poništiti braniteljski ili status ratnog invalida.

"Ne može ništa bez suda. Pojedinačno status se može skinuti uz pomoć DORH-a ili privatne tužbe protiv lažnog branitelja. Ali to su pravne stečevine, tko god se okoristio, okoristio se. No, ne bi pomoglo, jer se nitko ondje nije sam upisao i postoji pravna podloga. Sve ostalo bi bila pravna špekulacija", kaže Dečak. Naziva lažne branitelje "nametnikom na krvotok ovog naroda", ali im pridaje i epitet "trajni".

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više