UPAD RULJE U KONGRES

Prva sila svijeta dozvolila je da joj rulja provali u parlament. Kako?

VELIKI prosvjed pristaša američkog predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, koji se izrodio u povijesno neviđeni napad na Kapitol (zgradu Kongresa), bio je najavljen tjednima unaprijed. Savezne i gradske vlasti planirale su ga kontrolirati uz relativno malenu, minimalnu prisutnost oko Kapitola, unatoč najavama desnih ekstremista, poput onih iz pokreta Proud Boys, da će doći na prosvjed. 

Prema policijskim i sigurnosnim dužnosnicima s kojima je razgovarao Wall Street Journal, takvu minimalističku strategiju izabrali su kako bi izbjegli zaoštravanje tenzija s prosvjednicima kakve su dramatična policijska prisutnost i oštro kontroliranje prosvjeda izazivali na prosvjedima pokreta Black Lives Matter ovog ljeta u nizu američkih gradova, uključujući Washington.

>>Umrla peta žrtva Trumpovih pristaša, policajac koji ih je sprječavao na ulazu

No ono što se u srijedu dogodilo pokazalo je koliko je takav pristup bio promašen. On je, naime, počivao na pretpostavci da će Trumpovi pristaše ostati ispred Kapitola i da neće pokušati provaliti unutra. A kad se to dogodilo - bilo planirano ili ne - postalo je jasno da je policija beznadno nadjačana i da nema dovoljno ljudi i sredstava odvraćanja na terenu da bi zaustavila bijesnu rulju da ne provali u sjedište američke zakonodavne vlasti, a onda i da po njemu slobodno divlja poput barbarske horde. 

Rulja probila policijske barikade, a onda i vrata Kapitola

Nakon početnog otpora policije rulja je porušila njihove barikade i naprosto se probila između njih i napunila stepenište i dvorište ispred Kapitola. Zatim je provalila unutra, razbijajući vrata i prozore i probila i koridor obrane u zgradi. Na kraju je, nakon što je i unutra nadjačala policiju čistom snagom brojeva, nakon kratkotrajnog otpora probila i posljednji koridor obrane, onaj u dvorani Senata, odakle su senatori, osoblje i novinari evakuirani. 

Iako je osoblje pokušalo zabarikadirati ulaz, iako su policajci izvukli pištolje i ustrijelili jednu nasilnu prosvjednicu koja je kasnije preminula, pokušavajući zaustaviti rulju, na kraju je i dvorana Senata pala. Pobjeda Trumpove rulje nad policijskim snagama SAD-a bila je potpuna, sve dok nekoliko sati kasnije SWAT-specijalci i Nacionalna garda nisu konačno stigli u Kapitol i rastjerali pobunjenike protiv američkog ustavnog poretka. 

>>UZNEMIRUJUĆE Objavljena snimka pucanja u Trumpovu obožavateljicu u Kongresu

 

 

A ovi Trumpovi pobunjenici koristili su se u svom napadu na Kongres i policiju koja ih je štitila i "kemijskim iritantima", kako ih je policija opisala. Neki od prosvjednika bili su naoružani, prema vašingtonskoj policiji, a novinari koji su u to vrijeme bili u Kapitolu izvijestili su o pucnjevima koje su čuli, iako nije sigurno jesu li dolazili samo od policije ili s obje strane. 

"Policija Kapitola bila je nepripremljena za veličinu prosvjeda"

Osim prosvjednice Ashlee Babbit, još je troje Trumpovih pristaša umrlo do kraja kaotičnog dana, a policija je njihove smrti opisala samo kao "medicinska hitna stanja", bez dodatnih pojašnjenja. 

"Policija Kapitola bila je nepripremljena za puku veličinu prosvjeda. Dok nisu provalili u Kapitol, postojala je mogućnost da će to biti veliki prosvjed koji neće prijeći preko barikada (oko Kapitola). Jednom kad su to napravili, policija je bila nadjačana i nije mogla dovoljno brzo reagirati", ocijenio je umirovljeni dužnosnik FBI-ja David Gomez.

Drugi sigurnosni dužnosnici objasnili su za Wall Street Journal kako je policija očekivala da će se ponoviti sad već uobičajeni scenarij uličnih okršaja između ekstremne desnice i ekstremnih ljevičara poput onih iz pokreta Antifa, ali ništa slično onome što se na kraju dogodilo. Neki su dužnosnici pak rekli da su policija i druge sigurnosne agencije bile spore u svom odgovoru na provalu u Kapitol, bilo zbog toga što se nisu htjeli zamjeriti Trumpu ili zbog nedostatka iskustva u nošenju s neredima. 

Prije napada samo 350 pripadnika Nacionalne garde bilo je poslano kao pomoć vašingtonskoj policiji, za što je ministarstvo obrane prethodno izjavilo da to smatra dovoljnim brojem. Štoviše, Nacionalna garda nije postavljena da štiti Kapitol, već uglavnom da pomaže u kontrolama pri ulasku u glavni grad. Glavni razlog je navodno bio da se izbjegne ponavljanje prizora vojnika na stepenicama Kapitola, poput onih prilikom prosvjeda Black Lives Mattera u lipnju prošle godine. Ne treba posebno napominjati da tada ljevičarski i antirasistički prosvjednici nisu napravili ništa slično onome što su Trumpovi pristaše učinili.

>>Policija je mlatila crnce, a s Trumpovom ruljom snimala selfije

Gradonačelnica nije tražila savezno pojačanje prije prosvjeda, Trump ga nije tražio nakon upada u Kapitol?

U međuvremenu su se pojavile i optužbe da je policija praktički pustila rulju u Kapitol, potkrijepljene snimkama poput one na kojoj se policajac prijateljski fotografira s Trumpovim pristašama u zgradi, nakon što su ovi provalili u nju. Ipak, snimke pokazuju da se većina policije grčevito borila da zaustavi rulju, ali da je bila bespomoćna kad su joj kordoni bili probijeni. O tome da je policija, ili barem jedan njen dio, itekako pružala otpor dovoljno govori i da je jedan policajac ubijen u kaosu, kao i četvero prosvjednika. Pa ipak, činjenica da je rulji trebalo nekih 15 minuta da provali u Kapitol, a da je snagama reda trebalo nekoliko sati da ih izbaci, više je nego porazna.

Prema nekim izvještajima, odgovornost za nedovoljnu zaštitu Kapitola snosi i gradonačelnica Washingtona, demokratkinja Muriel Bowser. Ona je prije prosvjeda izvijestila savezne vlasti kako njen grad ne traži dodatno savezno osiguranje i jamčila im da je vašingtonska policija spremna za prosvjed, javlja CNN

Međutim, dobar dio odgovornosti zasigurno leži na samom Trumpu, i to ne samo zato što je upravo on nahuškao tisuće, odnosno desetke tisuća pristaša da marširaju na Kapitol. Kako je jedan upućeni izvor rekao CNN-u, Trump se u početku protivio slanju dodatne Nacionalne garde, kad je postalo jasno da je Kapitol pod napadom, ali Pence mu se usprotivio i zatražio takav odgovor od Pentagona. 

Štoviše, demokratski kongresnik Adam Smith rekao je CNN-u da je upravo Pence koordinirao odgovor na napad s Pentagonom, FBI-jem i gradonačelnicom, a da Trump uopće nije bio uključen u tu koordinaciju. Nakon duge šutnje, prvo je preko Twittera zatražio da "ostanu mirni", iako su već provalili u Kapitol, a tek naknadno da se povuku i odu kućama. 

Svi odgovorni svaljuju krivnju jedni na druge

A dužnosnici iz FBI-a, Tajne službe, ministarstva domovinske sigurnosti, vlasti Okruga Columbia (u kojem je Washington smješten), Pentagona i Nacionalne garde s kojima je list Newsweek razgovarao pod uvjetom anonimnosti priznali su da su bili svjesni opasnosti da prosvjednici i militanti lojalni Trumpu, na njegov poticaj, navale na Kapitol, pa čak i da provale u njega. Imali su i izraz za taj crni scenarij - da će Trump odigrati "Samsona", što je, naravno, referenca na Samsona iz Biblije, koji je golim rukama srušio stupove hrama i ubio i sebe i svoje filistejske mučitelje. 

U tim razgovorima, piše Newsweek, dužnosnici su krivili jedni druge - oni iz FBI su opisali ministarstvo domovinske sigurnosti kao amatere i siledžije, oni iz vojske su se zgražali nad Trumpom i njegovim nedostatkom odgovornog vodstva u kritičnim trenucima, a oni iz ministarstva domovinske sigurnosti ismijavali su gradonačelnicu Bowser i vošingtonsku policiju kao nesposobne. 

Ipak, vrlo je znakovito to što izvori iz FBI-a tvrde da Bijela kuća nije zatražila nikakve dodatne mjere osiguranja prije prosvjednog skupa u Washingtonu koji je sam Trump zakazao i na kojem je i govorio, nakon čega se povukao u Bijelu kuću i otamo gledao kaos koji je izbio. Neki su izvori čak rekli da je policija Kapitola možda naloženo da odstupi kako bi Trumpovi pristaše poslužili kao potpora republokanskim senatorima i kongresnicima koji su u tom trenutku ulagali službene prigovore na formalnu potvrdu izbora Joea Bidena za predsjednika. 

U svakom slučaju, tijek neviđenog kaosa i razlozi za debakl američke policije u obrani Kongresa od rulje odane predsjedniku na odlasku zasigurno će biti predmet daljnje istrage. Među onima koji traže takvu istragu je demokratska kongresnica Mondaire Jones, koja je za Washington Post komentirala da bi, da su oni koji su provalili u Kapitol "bili crni, upucali bi ih prije nego bi ušli unutra".

A njena kolegica Ilhan Omar sažela je u objavi u srijedu dojam koji ovih dana dijele mnogi Amerikanci: "Sigurnosni promašaji američkog Kapitola moraju se potpuno istražiti. Trošimo miliijarde dolara na nacionalnu sigurnost, a danas nismo uspjeli zaštititi Kapitol naše nacije od bezakonja rulje. Neprihvatljivo."

Pročitajte više