"Kako se Kosorica može sastajati s DORH-om oko Ine, ako je istraga tajna?"

ŠEF SDP-a Zoran Milanović žestoko se obrušio na najavu Jadranke Kosor da će se Vlada sastati s predstavnicima Državnog odvjetništva u slučaju Ina-Mol, gdje bi, rekla je premijerka, utvrdili  kako je Mol dobio upravljačka prava nad Inom.

Istraga je tajna, a Vlada bi se uključila

"Državno odvjetništvo vodi tajnu istragu, takvi sastanci su strogo zabranjeni! Ideja je skandalozna", poručio je Milanović Kosorici preko Hrvatskog radija.

Šef oporbe je kazao da svijet ne funkcionira kao seoska radna zadruga te da se ugovori poštuju. Namjera Vlade je, naime, da pošto-poto izmijeni ugovor s Molom, iako je i Kosor bila članica te iste Vlade koja je ugovor izglasala u siječnju 2009. godine.

Ništa od zakona kojim nitko ne bi mogao steći više od 49 posto vlasništva Ine

Ministar gospodarstva jutros je definitivno potvrdio da je Vlada odustala od ideje da se posebnim zakonom vlasništvo nad Inom ograniči na najviše 49 posto. Iako su u Vladi tvrdili da bi takvim zakonom spriječili eventualne pokušaje Mola da postane većinski vlasnik, to ne bi mogli provesti, jer se takvim ograničenjima u Uniji krše zakoni o slobodnom kretanju robe i kapitala.

Popijač je, gostujući jutros na Hrvatskom radiju, uglavnom ponavljao fraze o važnosti Ine za Hrvatsku, ali nije konkretno kazao kako će Vlada Molu sad oduzeti upravljačka prava. Ponudio je i jednu, blago rečeno, neobičnu tezu.

Ina: Vječno hrvatska tvrtka, bez obzira tko joj bio vlasnik?!

"U Ini nije krucijalno pitanje tko je vlasnik, nego što se u njoj događa. Ina je hrvatska kompanija, bez obzira u čijem je vlasništvu danas i gdje će biti sutra", rekao je ministar gospodarstva.

Popijač nije pojasnio kako to Ina ostaje "vječno hrvatska tvrtka", bez obzira tko je njen vlasnik.

Pročitajte više