U SAD-u se cijepljenima dijeli joint, u Srbiji ručak i keš. U Splitu ulaznica za HNK

Ilustracija: Pixsell/Ivica Galovic

TRGOVINE marihuanom u američkoj saveznoj državi Washington, gdje je ova droga legalna, nude mušterijama besplatan joint ako se cijepe protiv covida-19 kod njih. Diljem Amerike cijepljeni mogu dobiti i razne druge nagrade, od besplatnog piva, krafni, poklon-bonova do ulaznica na utakmice ili karata za javni prijevoz.

Druge savezne države organiziraju lutriju. Kalifornija tako nudi cijepljenima šansu da osvoje po 1.5 milijuna dolara - 10 dobitnika bit će izvučeno na lutriji, uz njih još 30 koji će dobiti pod 50 tisuća dolara.

U slučaju da maloljetna osoba (djeca i tinejdžeri od 12 godina nadalje mogu se cijepiti u SAD-u) dobije na lutriji, nagrada će biti stavljena na štednju dok ne postane punoljetna. No osim toga, čak 2 milijuna Kalifornijaca koji se od 27. svibnja cijepe s obje doze cjepiva automatski će dobiti bon za mobitel ili trgovinu od 50 dolara, javlja američki portal Axios

>>Kalifornija cijepljenima dijeli novac, na lutriji mogu dobiti milijun i pol dolara

U SAD-u koncert za cijepljene, milijunske lutrije, jointovi ulaznice za zabavni park

Više od 20 tisuća cijepljenih Kalifornijaca moglo je uživati i u velikom koncertu Vax Live na stadionu u Inglewoodu 2. svibnja, uz Jennifer Lopez, Foo Fighters i Eddieja Veddera, ali i govornike poput britanskog princa Harryja i predsjednika Joea Bidena. 

Colorado organizira lutriju koja traje pet tjedana, na kojoj će petero nasumično izabranih osoba koje su primile barem jednu dozu cjepiva dobiti po milijun dolara. I Ohio ima lutriju s nagradama od po milijun dolara za 5 cijepljenih punoljetnih osoba i četverogodišnju stipendiju za bilo koje javno sveučilište u ovoj saveznoj državi za petero maloljetnika od 12 do 17 godina koji su se cijepili. 

Oregon će cijepljenima lutrijom podijeliti jednu nagradu od milijun dolara, 36 od po 10 tisuća dolara i pet stipendija vrijednosti po 100 tisuća dolara. U Memphisu, Tennessee, na lutriji, među ostalim, podijelila su se i dva automobila: Chevrolet Camaro i Nissan Altima.

Illinois pak nudi 50 tisuća besplatnih ulaznica, vrijednih po 50 dolara, u zabavni park Six Flags Great America za stanovnike ove države koji se cijepe. Maine nudi niz nagrada vezanih za aktivnosti u prirodi, uključujući dozvole za lov i ribolov i ulaznice u parkove prirode.

U Srbiji bonovi za trgovački centar, pečeni volovi, ali i keš od države

Grad New York također uz cjepivo dijeli besplatne ulaznice na Liberty Island, karte za trajekt, polugodišnju pretplatu za metro, godišnju pretplatu za kazalište ili bonove od 25 dolara za javne tržnice, dok je država New York organizirala lutriju za one koji su se cijepili od 24. do 28. svibnja, a jedna sretna osoba dobila je čak 5 milijuna dolara. Također, 50 maloljetnika koji se cijepe do 7. srpnja dobit će četverogodišnju stipendiju za neko javno sveučilište u državi.

No i druge državne i lokalne vlasti diljem svijeta nude razne poticaje kako bi povećale broj cijepljenih i dosegle tako željeni kolektivni imunitet koji bi okončao pandemiju. 

Tako su se u susjednoj Srbiji početkom prošlog mjeseca mogli vidjeti zanimljivi prizori. U trgovačkom centru Ušće u Beogradu ljudi su u redovima čekali na cijepljenje uz koje su dobili vaučer u vrijednosti od 3000 dinara, odnosno oko 190 kuna, za kupovinu u tom centru,  a prvih 100 cijepljenih i poklon-paket trgovine elektronikom. Kako bi promovirala cijepljenje, u centru se cijepila i pjevačica Jelena Karleuša.

>>VIDEO U šoping-centru u Srbiji uz cijepljenje daju novac i bonove, velika je gužva

A vlasnik gostionice Biblioteka kod Milutina u Kragujevcu, Stavro Rašković, organizirao je i cijepljenje u svom objektu, dijeleći cijepljenima porcije pečenog vola s ražnja. S druge strane, vlasnik privatne firme za proizvodnju kartona iz Šapca u travnju je obećao nagradu od 30.000 dinara (1900 kuna) za cijepljene, a zaposlenima koji se odbiju cijepiti je uskratio uskrsni bonus na plaću.

Također, predsjednik Aleksandar Vučić najavio je tih dana kako će svi građani stariji od 16 godina koji su se cijepili ili će se cijepiti do 30. svibnja dobiti od države jednokratnu novčanu pomoć od 3000 dinara u gotovini, za što se moraju prijaviti od 1. do 15. lipnja. I zaista, u prva tri dana nakon ovog obećanja cijepilo se skoro 50 tisuća Srba.

>>Vučić: Svi koji su se cijepili dobit će novac

U Hrvatskoj ulaznice za jednu predstavu i besplatno kupanje u toplicama

Rusija, gdje je samo 5% stanovništva cijepljeno, a odbijanje cijepljenja zbog nepovjerenja u cjepivo Sputnik V zabrinjavajuće visoko, također nudi bonove od po 1000 rubalja, odnosno 80 kuna, za one koji se cijepe. Jedan trgovački centar u Moskvi usto mami ljude na cijepljenje besplatnim sladoledom.

U Hamburgu u Njemačkoj je pak lanac supermarketa Edeka Nord u travnju počeo dijeliti bonove od po 50 eura zaposlenicima koji se cijepe.

 

U Kanadi se također organiziraju lutrije za cijepljene, pa se tako u provinciji Manitoba dijeli ukupno 1.9 milijuna dolara u gotovini i stipendijama. A vlasnik trgovine odjeće Mondetta Clothing u Winnipegu dijeli svojim zaposlenicima bonus od po 300 dolara za cijepljenje.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj? Iako se državne i lokalne vlasti po ovom pitanju baš i nisu pokazale velikodušnima, neke inicijative su ipak sramežljivo počele nicati. Tako je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar najavio da će Zagorci koji se cijepe dobiti besplatno kupanje u jednim od zagorskih toplica. A u Splitu će oni koji su primili obje doze cjepiva moći besplatno otići na predstavu Francuzica u HNK 23. lipnja. 

Ipak, i premijer Andrej Plenković danas je priznao "da se ritam cijepljenja, posebice prvom dozom, nažalost, usporio, prvenstveno zbog pomanjkanja interesa". Da bi se taj interes ponovo pobudio, vjerojatno će trebati nešto veći poticaj od kazališnih ulaznica.  

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više