Kako stariji mišići mogu povratiti mladenačku snagu

OSTARJELI mišići mogu biti pomlađeni uporabom molekularnog signala koji pomaže njihovu ozdravljenju, objavili su znanstvenici.

Otkriće do kojeg se došlo eksperimentom na miševima moglo bi otvoriti puteve borbi protiv starenja mišića održavanjem njihove mladolikosti.

Ostarjeli mišići ne zaliječe se tako brzo kao oni mladi, a znanstvenici su dosad mislili da je razlog tome reducirani broj mišićnih stanica koje se mogu generirati.

No, novo istraživanje koje je objavio časopis "Science" ukazalo je na to da je oslabljeno prenošenje molekularnih signala zapravo pravi izvor problema. Američki znanstvenici pokazali su da se taj nedostatak može ispraviti: izazvali su regeneraciju mišića do povratka u njihovo mladoliko stanje.

Istraživanje je bilo usmjereno na signale koje stimuliraju "satelitske" stanice izvan mišićnih vlakana. Te stanice dolaze u pomoć oštećenom mišiću i dijele se tako da formiraju novo mišićno tkivo te generiraju dodatne satelitske stanice za buduće popravke.

Iako su se znanstvenici bavili sposobnošću zacjeljivanja oštećenog tkiva, vjeruju da isto načelo vrijedi i za prirodan gubitak mišićne mase starenjem.

Dr. Thomas Rando i ekipa znanstvenika Medicinskog centra Sveučilišta Stanford u Kaliforniji utvrdili su da satelitske stanice aktivira stanični proteinski "prekidač" nazvan Notch.

Ono što taj prekidač pokrene jedan je drugi protein zvan Delta, a sačinjen je od obližnjih stanica u ozlijeđenim mišićima.

Znanstvenici su utvrdili da miševi koji su po starosti ekvivalent 70-godišnjim pripadnicima ljudske vrste nakon ozljede proizvode puno manje proteina Delta nego mlađi miševi.

Rezultat toga je da manje satelitskih stanica bude aktivirano radi popravka mišićnoga oštećenja. Daljni eksperimenti pokazali su da se spori oporavak starijeg mišićnog tkiva može ubrzati ili pobijediti.

Kada se molekula koja blokira Deltu primijeni na mlađe mišićno tkivo, ono postaje nesposobno za oporavak od ozljede. Za razliku od toga, kada se molekula Delta primijeni na ozlijeđeno starije mišićno tkivo, ona unapređuje njegovu regenerativnu sposobnost.

(Hina) xbr ybcav

Pročitajte više