"Kako su homoseksualci spasili civilizaciju"

NA DANAŠNJEM predstavljanju knjige "Kako su homoseksualci spasili civilizaciju" američke spisateljice Cathy Crimmins, svoje dojmove o samoj knjizi, ali i mišljenje o položaju seksualnih manjina u Hrvatskoj, iznijeli su Nives Tomašević, Antonija Blaće te Dražen Ilinčić.

Iako su predstavljanju ove knjige intrigantnog naslova trebale prisustvovati i Matija Vujica, Marija Cvitanović te Iva Žegura, kišno zagrebačko popodne i novoiskrsnule obaveze omele su ove tri dame u njihovim planovima.

"Ovakav naslov uvijek izaziva pažnju javnosti. Zna se da se kod nas o homoseksualnosti vrlo malo uopće govori, a kamoli piše." -  rekla je Nives Tomašević, pomoćnica direktora za nakladništvo izdavačke kuće Ljevak.

"Nisam čak sigurna ni da imam hetero muškaraca za prijatelje, ako ću biti potpuno iskrena, jer uvijek je negdje neka iskra postojala ili će tek biti i uvijek su ti muško-ženski odnosi opterećeni nekom ljubavnom pričom. Ali, mogu reći da imam dosta gej prijatelja i to iz nekoliko razloga. Prvi je onaj modne prirode, jer će vam gej prijatelj uvijek najbolje reći što vam najbolje stoji i u čemu najbolje izgledate i koliko god to zvučalo kao klišej, obožavam kad mi gej prijatelj kaže da sam božanstvena. Naime, oni vole koristiti izbor riječi poput božanstvena, naprosto fantastična i divna. Kao prijatelja bih uvijek odabrala gej muškarca." - izjavila je televizijska voditeljica Antonija Blaće.

Novinar i pisac Dražen Ilinčić, poznat po prvoj hrvatskoj gej knjizi "Berlinski ručnik", svoje je izlaganje započeo svojevrsnim testom čitateljske publike okupljene u knjižari - nošalantno je iz vrećice izvadio salatu kristalku i rikolu te postavio pitanje "Što više volite?". Nakon što je rikola nadmoćno pobijedila kristalku, Ilinčić je pobjedonosno ustvrdio: "Rikola je apsolutno gej, kristalka je streight!".

"Knjiga pokazuje kako gej kultura nije utjecala samo na modu, nego i na druge segmente života, na umjetnost, film, glazbu, književnost, pa čak i na modele seksualnog ponašanja hetero parova." - rekao je Ilinčić, navodeći kako je prije pojave homoseksualnosti "analni seks među hetero parovima bio nepojmljiv, a sada je postao normalan segment seksualnosti" te kako "homoseksualnost donosi nove ideje, istražuje i kreativna je". Također je napomenuo da nije imao nekih problema zbog svoje knjige, jer "do problema dolazi kada se istupi, recimo, na televiziji, koja je veliki medij, a knjigu u današnje vrijeme rijetko tko čita".

"Mi smo jedna vrlo zatvorena i tradicionalna sredina. Ne toliko homofobična koliko tradicionalna. Naravno, i homofobije uvijek ima. No, mi patimo od jednog opasnog sindroma "male sredine" i mislimo da moramo biti jako pametni, pa se naši autori trude napisati neke pametne i pretenciozne tekstove umjesto da pišu o svakodnevnim stvarima i životnim iskustvima." - rekao je Ilinčić.

"Homoseksualnost ne znači automatski ukus u odijevanju i kreativnost na tanjuru. No često se događa da se zbog zatvorenosti u jednom smjeru, homoseksualci otvaraju u drugom - prema umjetnosti, prema modi." - rekla je Antonija Blaće, koja trenutno radi na projektu jednog kulinarskog showa, što je kroz smijeh prokomentirala riječima: "Po onome što sam do sad vidjela na tanjuru, izgleda da nitko od njih nije gej.",  a dodala je i kako se većinom kreće "u društvu ljudi koji vole knjige" te "prihvaćaju homoseksualnost tako da ona ne iziskuje neke posebne teme za razgovor".

Knjiga "Kako su homoseksualci spasili civilizaciju" govori o tome kako su gej muškarci oblikovali moderan svijet te nepovratno promijenili naše pojmove o obitelji, seksu, modi, zabavi i ljepoti, te je svojevrsan pregled običaja, modnih stilova i likova iz gej života u dvadesetom te na početku dvadeset i prvog stoljeća.

I.M.
Foto: H.P.

Pročitajte više