Kako su monstruozne odluke dovele do smrti malene Danke

Foto: MUP

Monstruozne odluke dovele su do smrti nedužne djevojčice iz Srbije, dvogodišnje Danke koju je desetak dana tražila cijela regija dok u četvrtak nije potvrđeno da je mrtva. 

Srpska policija vjeruje da je ubijena nakon što su je dva radnika lokalnog vodovoda iz Bora prvo udarila automobilom.

Kronologija stravičnog zločina

Djevojčica je ostala sama na nekoliko minuta jer je majka otišla dati vode drugom djetetu. U isto vrijeme su cestom pred kućom prolazili radnici Dejan Dragijević i Srđan Janković, obojica 50-godišnjaci. Prema onome što je utvrđeno u istrazi, službenim autom Fiat Panda pregazili su curicu. Nije najjasnije tko je vozio. Prvo je kolala informacija da je vozio Dragijević, a posljednje informacije sugeriraju da je u trenutku nesreće vozio Janković. Pisalo se i da su obojica bila pijana.

Nisu pozvali pomoć, nego su dvogodišnju Danku ubacili u prtljažnik i udaljili se. Prema iskazima Dragijevića i Jankovića, ali i onime što je utvrđeno u istrazi, a na temelju GPS-a, utvrđeno je da su se, kad su udarili djevojčicu, kretali tek 20 km/h te da ona nije preminula od ozljeda koje su nastale u prometnoj nesreći.

Nije jasno jesu li Dragijević i Janković mislili da je mrtva, no vjeruje se da su vozili na deponij kako bi nedužnu djevojčicu tamo ostavili. U jednom se trenutku, glasila je prva verzija iz istrage, djevojčica probudila, a Dragijević ju je ugušio rukama. Kasnija verzija je da ju je Dragijević ubio odmah nakon nesreće. Nakon ubojstva beživotno tijelo malene Danke ostavili su na odlagalištu otpada. 

Tijekom istrage, koja naravno uključuje i detaljna ispitivanja dvojice osumnjičenih, došlo se i do još monstruoznih detalja.

"U 13:57 zaustavio ih je otac i pitao jesu li vidjeli djevojčicu, odgovorili su da nisu", rekao je ministar unutarnjih poslova Srbije Bratislav Gašić i dodao da su muškarci potom otišli na deponij.

Kako je dodao, po izlasku iz Banjskog polja u 14.00 sati zaputili su se Starobanjskim putem i prilikom dolaska na deponij, na kojem su se zadržali minutu i 49 sekundi, uzeli su Dankino tijelo i bacili ga na gomilu smeća. Tijelo je odbacio Janković, a Dragijević je držao stražu, objavio je ministar. 

"O monstruoznosti i hladnokrvnosti svjedoči da je jedan od osumnjičenih, S.J., na poziv direktora istog dana išao u Banjsko polje tražiti djevojčicu", otkrio je Gašić još jedan monstruozan detalj. On možda dodatno oslikava o kakvim se (ne)ljudima radi, no zapravo su sve one monstruozne odluke koje su prethodile odredile sudbinu malene Danke.

Monstruozne odluke dovele do jednog od najstrašnijih ubojstava na ovim prostorima

Od prometne nesreće, koja po svemu sudeći nije mogla završiti fatalno, te su odluke dovele do jednog od najstrašnijih ubojstava na ovim prostorima. Ostaje i onaj nevjerojatan detalj da su, s Dankom u prtljažniku, sreli njezinog oca koji ih je zaustavio i pitao jesu li je vidjeli. Tvrdili su da nisu i nastavili prema deponiju.

Dragijević i Janković su očito donijeli najgore moguće, neshvatljive odluke. Što je bilo u glavi nekome tko je djevojčicu golim rukama udavio, ali i što je bilo čovjeku koji je sve to gledao pa onda odbacio tijelo djevojčice na deponij, možda nikada nećemo saznati. 

No možda je i gore što postoji mogućnost da nikada ne saznamo ni gdje je tijelo malene Danke. Ne samo da su Dragijević i Janković djevojčici svjesno oduzeli život, valjda kako bi spasili sebe bilo kakve odgovornosti za prometnu nesreću, nego su obitelji, barem zasad, oduzeli i mogućnost da se oprosti od tijela njihove kćeri, unuke, nećakinje...

Za tijelom male Danke bezuspješno se traga već danima. Pretraženo je niz lokacija koje se povezuju s Dragijevićem i Jankovićem, no bez uspjeha. Policiji je Dejan Dragijević rekao da je uz pomoć brata i oca premjestio tijelo curice, a nije isključeno da je u svemu sudjelovao i Janković. Kako god bilo, tijelu malene Danke i dalje nema traga. Brat i otac osumnjičenog ubojice su također uhićeni.

Dragijević priznao da je zadavio curicu

Sinoć su Dragijević i Janković saslušani u Tužiteljstvu, kamo su dovedeni s lisicama na rukama i pognutih glava. "Osumnjičene osobe su saslušane u Tužiteljstvu, kojom prilikom je D.D. u potpunosti priznao izvršenje kaznenog djela, dok se J.S. branio šutnjom", navodi se iz Tužiteljstva. Prethodno su obojica iznosili obranu u policiji. 

"Srđan Janković branio se šutnjom. Za razliku od njega, drugoosumnjičeni Dejan Dragijević je gotovo dva sata pričao do detalja što se sve dogodilo. On je kazao da je nakon udarca autom malena Danka pala, a da je on sa sjedišta suvozača istrčao, prišao nejakoj djevojčici i u momentu je počeo daviti golim rukama. Stiskao joj je svom silinom vrat i ona je vrlo brzo, po njegovoj procjeni, prestala disati. Nakon toga ubacili su njeno tijelo u gepek, a zatim odvezli i bacili na deponij", kazali su izvori iz Tužiteljstva. 

Nije poznato je li Dragijević dao ikakvo objašnjenje zašto je ubio djevojčicu odmah nakon nesreće, ako je u tom trenutku još bila živa, kao i zašto ju je zadavio on ako čak nije ni bio vozač pa samim time nije ni skrivio nesreću. 

Kako pišu srpski mediji, obojicu osumnjičenih još očekuje i psihijatrijsko vještačenje u Beogradu u Specijalnoj zatvorskoj bolnici kako bi se utvrdilo kolika je bila njihova uračunljivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela. 

Šef policije: Tijekom prvog poligrafa bili su pijani. O Danki su govorili kao da su mačku udavili

Načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije Ninoslav Cmolić kazao je da su na prvom poligrafskom testiranju radnici bili pijani, a vjeruje se da su pijani bili i u trenutku nesreće. Kasnije je poligrafsko ispitivanje ponovljeno. 

"Zvali smo ih na retestiranje i ovog puta su bili trijezni, obojica. Poligrafisti su im postavljali konkretnija pitanja, s više detalja, jer smo imali više informacija. Obojica su pala na važnim pitanjima. Kad smo ih potom suočili s činjenicama, sve su priznali, jedan pa drugi", rekao je načelnik Cmolić dodavši kako im se priče podudaraju 90 posto osim u nekoliko ključnih detalja.

"To nam govori da je dijete bilo živo kad su ga udarili automobilom. Ta kuća gdje je Danka bila je uvučena, oni su automobilom stali da obave nuždu na tom nekom prilazu, nije to dvorište, više neko šipražje. Obavili su što imaju i krenuli, i tu su najvjerojatnije udarili Danku. Suvozač diže dijete i stavlja ga otraga među alat. Dijete se budi, suvozač stavlja jednu ruku oko vrata, drugom začepljuje nos i usta i davi. To se vidi po GPS-u, malo idu, pa uspore, pa krenu. Takav način vožnje trajao je neke četiri minute", prepričao je Cmolić.

"Na ispitivanju su o tome govorili hladno, kao da su udavili mače. Dva su moguća razloga zašto je tijelo premješteno"

Rekao je kako su osumnjičenici ''čudne ličnosti'' te da uopće ne pokazuju suosjećanje.

"Govore o tome kao da su mače udavili. Nema emocije, nema racionalnog objašnjenja, hladnokrvno sve potvrđuju, oni su sasvim normalno nastavili funkcionirati, ići na posao i ostalo", rekao je načelnik Cmolić.

Policajci već puna dva dana traže tijelo djevojčice. Vjeruju da se Janković u jednom trenutku vratio na deponij i premjestio ga na drugo mjesto. No policiji još uvijek nije dao točnu lokaciju na kojoj se nalazi tijelo. Na pitanje zašto suvozač ne želi otkriti gdje je preselio Dankino tijelo, Cmolić ima dva moguća odgovora.

"Ili je nešto gadno napravio s tim tijelom, ako je napravio, to je nešto jako monstruozno. Ili ima blokadu pa se ne može sjetiti gdje je", kaže Cmolić.

Pročitajte više