Ruski časnici na Krimu su izdali Putina. Omogućili ogroman napad na Crnomorsku flotu

Foto: Profimedia

Nemogućnost Moskve da na vrijeme isplati plaće svojim pomorskim vojnicima odigrala je ključnu ulogu u prošlotjednom razornom raketnom napadu na sjedište ruske Crnomorske flote, tvrde ukrajinski partizani koji su pomogli u planiranju napada za Kyiv Post. Govoreći ekskluzivno za Post, partizanski pokret Ukrajinaca i Tatara na Krimu (ATEŠ) rekao je da je dobio ključne informacije o lokaciji i aktivnostima visokih ruskih zapovjednika od časnika koji su u zamjenu za informacije tražili novac.

"Nisu samo kašnjenja u isplatama prisilila vojne oružane snage Ruske Federacije da idu protiv ruskih vlasti", rekao je glasnogovornik skupine, dodajući da oni koji im pomažu također vjeruju da njihova zemlja "vodi kriminalni rat i da treba prestati" "No, financijska nagrada samo im pomaže da se odluče na suradnju s pokretom ATEŠ, ona im služi kao dodatni poticaj", rekao je glasnogovornik.

ATEŠ nije dao pojedinosti o tome koji su im ruski časnici pomagali, ali je rekao da imaju pristup "općim aktivnostima zapovjedništva Crnomorske flote".

Težak udarac Rusiji

Prošlotjedni ukrajinski raketni napad bio je razoran udarac za Rusiju, i simbolički i, ako se potvrdi u smislu gubitaka, fizički.

Tijekom vikenda, Kirilo Budanov, šef obrambene obavještajne službe Ukrajine (HUR), rekao je da je devet osoba ubijeno u napadu i da su mnogi drugi teško ozlijeđeni, uključujući Aleksandra Romančuka, zapovjednika ruskih snaga na frontu u Zaporižji i general-pukovnika Olega Cekova, zapovjednika 200. zasebne gardijske motostreljačke brigade Obalnih snaga Sjeverne flote Ruske mornarice.

Glasnogovornik ATEŠ-a rekao je za Kyiv Post da se informacije koje su prikupili njegovi doušnici brzo prenose različitim državnim strukturama, poput Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) ili HUR-a.

"Kontaktiramo razne predstavnike specijaliziranih agencija i svi podjednako dobivaju potrebne informacije koje im mi možemo pružiti", kaže.

"Raspoloženje na Krimu je eksplozivno"

Andrij Jusov, predstavnik HUR-a, potvrdio je prošli tjedan za Kyiv Post da radi s partizanima i da su odigrali ključnu ulogu u tekućim ukrajinskim udarima na ruske mete na okupiranom Krimu. Trenutno raspoloženje na poluotoku opisao je kao "eksplozivno".

ATEŠ je prethodno detaljno opisao kako su njegovi partizani regrutirali ruskog vojnika koji je pomogao u planiranju ukrajinskih napada ranije ovog mjeseca, koji su uzdrmali Sevastopolj, ozbiljno oštetivši podmornicu Rostov-na-Donu i veliki desantni brod Minsk.

Ipak, unatoč uspjesima, situacija za partizane na okupiranim područjima ostaje vrlo rizična.

"Ruska vojska dobro zna za postojanje partizanskog pokreta i baca sve svoje snage i sredstva na njegovo suzbijanje i identificiranje naših agenata", rekao je glasnogovornik ATEŠ-a, dodajući: "Rastući otpor među Krimljanima ih jako zbunjuje."

No, ATEŠ ostaje uvjeren u svoju sposobnost izvođenja subverzivnih akcija protiv ruskih okupacijskih snaga. "Imamo uši i oči i iznutra i izvana, tako da smo prvi koji će čuti i vidjeti što se tamo događa", rekao je glasnogovornik ATEŠ-a.

Pročitajte više

 

Pročitajte više