Kako su se mali crveni mravi uspjeli nastaniti u cijelom svijetu?

ZNANSTVENICI iz Nove Kaledonije uspjeli su otkriti zašto su se mali crveni mravi iz roda Wasmannia auropunctata uspjeli raširiti i nastaniti u cijelom svijetu.

Za razliku od brojnih drugih vrsta mrava, Wasmannia auropunctata ne bježi od pripadnika iste vrste iz drugih zajednica nego se udružuje s njima. Tako se njihova zajednica postepeno razvija u veliku koloniju.

No, postavlja se pitanje kako mravi znaju s kime je savez koristan?

´Mravi se međusobno prepoznaju kemijskim putem´, pojasnio je Jean Chazean iz Instituta za istraživanja i razvoj u Noumei. ´Svaki radnik na površini tijela nosi tzv. kemijski znak´. Prehrana i okoliš određuju miris koji mrav ispušta kroz polupropusni vanjski stanični sloj, kutikule. Miris služi kao ´međukolonijalni´ kod za prepoznavanje i blokira pripravnost za napad.

Sretnu li se mali crveni mravi iz različitih mravinjaka ili s različitih životnih prostora, uspostava kontakta traje samo pet minuta, utvrdili su znanstvenici. Nakon toga slijedi bratimljenje. Pristigli mravi postaju članovi zajednice. Nasuprot tome, protiv pripadnika druge vrste silovito će se boriti, prenosi njemački časopis Die Welt.

Pročitajte više