Što se nalazi u cjepivu s Oxforda koje bi nas trebalo zaštititi od koronavirusa?

Foto: Epa/Wikipedia

JUČER je na naslovnicama medija odjeknula vijest da su znanstvenici s Oxforda u suradnji s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca uspješno proveli prvu i drugu fazu kliničkih testiranja (testiranja na ljudima) cjepiva protiv koronavirusa i da je ono izazvalo sigurnu imunološku reakciju.

No, stručnjaci su napomenuli da ova studija nije trajala dovoljno dugo da bi se utvrdilo koliko traje stečeni imunitet i koliko je on u stvari efikasan, odnosno koliko nas može zaštiti od zaraze covidom-19. Ono što su spomenuta klinička ispitivanja pokazala jest to da cjepivo potiče određenu razinu imunološke reakcije i da je sigurno u smislu da nema ozbiljnijih nuspojava.

Što se točno nalazi u tome cjepivu? Mnogi su se zapitali je li napravljeno od oslabljene verzije virusa koji uzrokuje covid-19 i kako znamo da se virus unutar cjepiva, o kojem god da se soju radi, neće odmetnuti, replicirati i napraviti kaos u našem organizmu.

U cjepivu se nalazi virus obične prehlade

Cjepivo u pitanju, ChAdOx1 nCoV-19, izrađeno je od virusa ChAdOx1, odnosno oslabljene verzije virusa obične prehlade (adenovirusa) koji izaziva infekcije kod čimpanza. Ta je verzija genetski modificirana da se ne može replicirati kod ljudi, stoga ne može izazvati ozbiljne infekcije.

Virusu ChAdOx1 dodan je genetski materijal iz virusa covida-19 (SARS-CoV-2) koji se naziva glikoprotein S. Taj protein, koji izgledom podsjeća na šiljak, nalazi se na površini SARS-CoV-2 i njime se koronavirus veže na ACE2 receptore u ljudskim stanicama te na taj način prodire u njih i inficira ih.

Cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 trebalo bi omogućiti tijelu da prepozna taj protein i da na njega razvije imunološku reakciju čime bi se trebao spriječiti budući prodor (infekciju) koronavirusa u ljudsku stanicu, stoji u priopćenju znanstvenika s Oxforda koji rade na razvoju ovog cjepiva.

Koliko je ovo cjepivo uspješno?

Iako za sada još uvijek nije poznato koliko je dugotrajan imunitet izazvan cjepivom ChAdOx1 nCoV-19, stručnjaci su tijekom kliničkog testiranja uočili kako cjepivo izaziva snažnu imunološku reakciju na koronavirus.

Naime, cjepivo je u roku od 14 dana nakon cijepljenja izazvalo reakciju T stanica (bijelih krvnih stanica koje mogu napasti stanice zaražene virusom SARS-CoV-2) te u periodu od 28 dana nakon cijepljenja reakciju protutijela koja mogu neutralizirati virus.

„Najjači imunološki odgovor uočili smo kod onih 10 ispitanika koji su primili dvije doze cjepiva, što ukazuje na to da bi to mogla biti dobra strategija u prevenciji zaraze“, kazao je imunolog Andrew Pollard koji sudjeluje u ovom istraživanju.

Tijekom ove faze kliničkog testiranja (faza I/II), koja je započela u travnju ove godine, cjepivo je testirano na više od 1000 zdravih dobrovoljaca između 18 i 55 godina starosti. Dio ispitanika, njih 10, primilo je dvije doze cjepiva.

Između 23. travnja 2020. i 21. svibnja 2020. 1077 dobrovoljaca primilo je cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 ili placebo cjepivo MenACWY. Ispitivanja su pokazala da, uz imunološku reakciju, nije bilo ozbiljnih zdravstvenih nuspojava povezanih s ChAdOx1 nCoV-19.

U idućoj, III. fazi kliničkih ispitivanja sudjelovat će više od 10.000 ljudi u Velikoj Britaniji, 30.000 u SAD-u, 2000 u Južnoj Africi i 5000 u Brazilu.

"Ohrabreni smo privremenim podacima faze I/II koji pokazuju da je AZD1222 uspješno izazvao brzu reakciju antitijela i T-stanica na SARS-CoV-2. Premda imamo još puno posla, dosadašnji rezultati pokazuju da je cjepivo djelotvorno, što nam omogućuje da nastavimo s planovima za proizvodnju cjepiva diljem svijeta", kazao je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik Odjela za istraživanje i razvoj u AstraZeneci.

Cjepivo ćemo možda imati do kraja godine

"Moguće je izaći s cjepivom do kraja godine, no to ne možemo garantirati jer su nam za to potrebne tri stvari", kazala je voditeljica istraživanja Sarah Gilbert za BBC.

"Cjepivo se mora pokazati učinkovito u kasnijim fazama kliničkih ispitivanja, potrebno ga je proizvesti u golemim količinama i regulatorna tijela trebaju pristati brzo izdati dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima", objasnila je Gilbert.

Studija kliničkog ispitivanja cjepiva ChAdOx1 nCoV-19 naziva Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial objavljena je u uglednom medicinskom časopisu The Lancet.

Pročitajte više